ΤΟΠΙΚΑ

«Μαλλιά κουβάρια» τα συνδικάτα για το συνέδριο της ΓΣΕΕ

μαλλιά-κουβάρια-τα-συνδικάτα-για-το-190880

Στα χαρακώματα οι παρατάξεις με βολές εκατέρωθεν και στο βάθος το συνέδριο της ΓΣΕΕ

«Μαλλιά κουβάρια» έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες συνδικάτα και παρατάξεις μεταξύ τους στον Βόλο, με φόντο το συνέδριο της ΓΣΕΕ το οποίο μετά από δύο αναβολές θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στο Καβούρι στην Αθήνα και μάλιστα θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης άρχισαν να ανεβαίνουν με αφορμή την απεργία για το ασφαλιστικό. Η ένταση όμως όσο περνούν οι μέρες κλιμακώνεται δημιουργώντας ένα σκηνικό «εμφυλίου» στους κόλπους της εργατικής τάξης.

Τα συνδικάτα που είναι «φίλα προσκείμενα» στις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τοπικά και αποτελούν την πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου υπεραμύνονται της απόφασης να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις που το ακολουθούν, καταγγέλλονται ότι πως απώτερος στόχος τους είναι να παραμείνει το αδιέξοδο στη ΓΣΕΕ και η τριτοβάθμια οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί με διορισμένη διοίκηση και προβλέπουν πως πάλι θα δημιουργηθεί τεχνητή ένταση ώστε το συνέδριο να διαλυθεί.

«Για ποιους τελικά αγωνίζεται το ΠΑΜΕ αφήνοντας τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα χωρίς εκπροσώπηση, αφήνοντας ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους χωρίς διεκδίκηση- διαπραγμάτευση ΣΣΕ;
Σε ποιους προσφέρει υπηρεσίες όταν στρέφεται εναντίον του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος;» είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι δύο παρατάξεις, ευθυγραμμισμένες με τη ΓΣΕΕ που έχει διαμηνύσει σ’ όλους τους τόνους ότι το συνέδριο θα γίνει.

Στον αντίποδα αυτών, συνδικάτα που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ Μαγνησίας από χθες μ’ ανακοινώσεις τους κλιμακώνουν την επίθεση κατά του ΕΚΒ, ενώ στον χορό μπήκαν και συνδικάτα που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας σ’ ανακοίνωσή του ζητά να γίνει νομιμοποίηση των συνέδρων και συνεχίζοντας τονίζει: «Η εργατική τάξη της χώρας μας γνωρίζει πολύ καλά αυτή τη συνδικαλιστική μαφία. Είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια πάνε χέρι – χέρι με τις κυβερνήσεις, την ευρωπαϊκή ένωση, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές». Στο ίδιο ύφος το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συντασσόμενο με την απόφαση της ομοσπονδίας του (ΟΔΠΤΕ) καθώς και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ επιτίθεται επίσης στην πλειοψηφία των παρατάξεων και ζητά την πλήρη εφαρμογή του καταστατικού της ΓΣΕΕ ως προς τη διοργάνωση του συνεδρίου.

«Στόχος αυτής της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ είναι να εξασφαλίσει πάση θυσία τις πολυθρόνες της για να χειραγωγούν και να κρατούν υποταγμένο και συμβιβασμένο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην αντιλαϊκή πολιτική. Ίδιος ο στόχος και της κυβέρνησης» επισημαίνει εξάλλου το Συνδικάτο «Μήτσος Παπαρήγας». Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας που καταγγέλλει ότι το συνέδριο θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Τέλος η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών/τών Ν. Μαγνησίας, υπογραμμίζει πως σωματεία και εργαζόμενοι «πρέπει να δώσουν τη μάχη ενάντια στην απροκάλυπτη ανάμειξη της μεγαλοεργοδοσίας, της κυβέρνησης ΝΔ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, απαιτώντας την πραγματοποίηση Συνεδρίου των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών, με επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου