ΤΟΠΙΚΑ

«Κρυφτούλι» με τους συνοδούς ασθενών σε κλινικές και διαδρόμους

κρυφτούλι-με-τους-συνοδούς-ασθενών-190895

Γιατροί και νοσηλευτές Κέρβεροι στους θαλάμους – Καμπανάκι για τη μετάδοση μικροβίων από τους συνοδούς στους ασθενείς

«Κρυφτούλι» σε κλινικές και διαδρόμους του Αχιλλοπούλειου παίζουν τις τελευταίες εβδομάδες γιατροί και νοσηλευτές με τους συνοδούς ασθενών, για την προστασία των νοσηλευομένων από ύπουλα μικρόβια, τα οποία, σε συνδυασμό με την έξαρση της γρίπης, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις σε βάρος ασθενών.

«Σε καιρό που η γρίπη είναι σε πλήρη έξαρση, οι θάλαμοι των ασθενών και οι κλινικές πρέπει να είναι φρούριο. Δυστυχώς, δεν το καταλαβαίνουν πολλές φορές οι συγγενείς και οι συνοδοί, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα», υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Κατερίνα Χαρανά.

Σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου κυριολεκτικά, ώστε να διασφαλίσουν το άβατο σε λοιμώξεις, που μπορεί να προκληθούν από εξωγενείς παράγοντες.

Οι κλινικές, στις οποίες επιβάλλεται η μεγαλύτερη προσοχή, είναι οι δύο παθολογικές, η χειρουργική, αλλά και η παιδιατρική, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρείται σ’ όλα τα τμήματα ο κανονισμός επισκεπτηρίου.

«Γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να γίνονται Κέρβεροι» συνεχίζει η ίδια. «Η τήρηση του ωραρίου επισκεπτηρίου είναι αυστηρή και απολύτως απαραίτητη, μιας και έτσι διευκολύνονται η ανάρρωση των ασθενών και τo έργο γιατρών και νοσηλευτών. Οι επισκέπτες και οι συνοδοί δεν πρέπει να συνωστίζονται στους θαλάμους και στους διαδρόμους. Αφενός ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφέρουν μικρόβιο απ’ έξω στον ασθενή, αφετέρου είναι και οι ίδιοι εκτεθειμένοι σε διάφορα μικρόβια» συμπληρώνει.

Υπάρχουν και οι απείθαρχοι

Σύμφωνα με την κ. Χαρανά, πολλές φορές να πειστούν οι συγγενείς να αποχωρήσουν από τον θάλαμο του ασθενή αποδεικνύεται δύσκολη αποστολή ακόμη και από αυτή της ίασης του ασθενή. «Η επικοινωνία με τα αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας είναι πολύ σημαντική. Εξίσου σημαντικές είναι και η ηρεμία κατά τη νοσηλεία, η υγειονομική ασφάλεια και οι σωστές συνθήκες περίθαλψης κυρίως για τους ασθενείς. Η παρουσία των συγγενών και των άλλων επισκεπτών όλο το 24ωρο στους θαλάμους και στους χώρους του Νοσοκομείου προκαλεί σοβαρά προβλήματα τόσο στους ασθενείς, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς εμποδίζεται η εκτέλεση των καθηκόντων του. Επειδή οι ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας κουράζονται εύκολα, η επίσκεψη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων», παρατηρεί η διευθύνουσα και συνιστά ολιγόωρες επισκέψεις, όχι πολυπληθείς και μόνο όταν είναι απαραίτητες, καθώς υπάρχουν και ασθενείς που δεν χρειάζεται να έχουν δίπλα τους διαρκώς δεύτερο άνθρωπο.

«Η συνεργασία με όλο το προσωπικό και η υπακοή στις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων βοηθούν όχι μόνο στην καλύτερη εκτέλεση της εργασίας αυτών, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη θεραπεία των ασθενών», ανέφερε από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ φύλακας του Αχιλλοπουλείου, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια συνοδών, όταν παρενέβησαν και τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν, διότι στον θάλαμο των ασθενών επικρατούσε πραγματικός συνωστισμός.

Οδηγίες προς συνοδούς

Σημειώνεται πως σε διάφορα εμφανή σημεία του Αχιλλοπουλείου, καθώς επίσης στους πίνακες ανακοινώσεων σε κάθε κλινική έχουν αναρτηθεί οδηγίες που απευθύνονται τόσο στους ασθενείς, όσο και στους συνοδούς.

«Για να περιορίσετε τον κίνδυνο λοίμωξης κατά την επίσκεψή σας, είτε ως ασθενής, είτε ως επισκέπτης/συνοδός στο Νοσοκομείο.

Μεταξύ άλλων συστήνεται το πλύσιμο των χεριών με νερό ή αντισηπτικό, ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης για τη μετάδοση των μικροβίων και των λοιμώξεων, εντός και εκτός του Νοσοκομείου. Επίσης γίνεται σύσταση όταν κάποιος βρίσκεται στον χώρο του Νοσοκομείου να μην αγγίζει με τα χέρια τα μάτια, τη μύτη και το στόμα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου