ΤΟΠΙΚΑ

Επέστρεψε στο σχολείο του μετά από 80 χρόνια!

επέστρεψε-στο-σχολείο-του-μετά-από-80-χρ-190970

Παρευρέθηκε στα εγκαίνια της αίθουσας πληροφορικής και τιμήθηκε για τη δωρεά του, προκειμένου να αγοραστούν οι υπολογιστές

Στο σχολείο του, το 1ο Δημοτικό Βόλου, επέστρεψε μετά από 80 ολόκληρα χρόνια ο γνωστός ευεργέτης της πόλης Χαράλαμπος Τσιμάς. Αφορμή αποτέλεσαν τα εγκαίνια της αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών του σχολείου, στον εξοπλισμό της οποίας συνέβαλε ο ίδιος με δωρεά του και με στόχο οι 250 μαθητές των συστεγαζόμενων 1ου και 25ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, που είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της πλήρως εξοπλισμένης αίθουσας πληροφορικής, στην οποία μάλιστα αναρτήθηκε πινακίδα προς τιμή του ευεργέτη, βραβεύτηκε ο κ. Τσιμάς για την προσφορά του με τιμητική πλακέτα που του επιδόθηκε, ενώ ως ενθύμιο οι δάσκαλοι του σχολείου τού επιφύλαξαν έκπληξη, αντίγραφο του γενικού ελέγχου της χρονιάς προαγωγής του ίδιου και συμμαθητών του στην επόμενη τάξη.

«Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε και ταυτόχρονα να σας κάνω κοινωνούς της βαθιάς και μεγάλης συγκίνησης που με διακατέχει, καθώς βρίσκομαι ξανά μετά από 80 χρόνια στον χώρο όπου έμαθα κι εγώ τα πρώτα μου γράμματα και διδάχθηκα τις οικουμενικές ηθικές αξίες της δουλειάς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Ηταν αυτές οι αξίες, μαζί με τις γνώσεις που πήρα εδώ, οι βάσεις πάνω στις οποίες εξέλιξα την προσωπικότητά μου και με τη βοήθεια του Θεού πέτυχα όσα πέτυχα» είπε δακρύζοντας στον χαιρετισμό του ο κ. Τσιμάς.

Ο παλιός μαθητής του σχολείου θυμήθηκε όταν το 1937 ξεκίνησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου να μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα και με συγκίνηση αναπόλησε τα γεγονότα που χαράχτηκαν για πάντα μέσα του: «Ηταν εδώ όταν η 28η Οκτωβρίου του 1940 σημάδεψε όλη μου τη ζωή. Τότε η δασκάλα μας η Ευαγγελία Καλαμάτα με δάκρυα στα μάτια μάς ανήγγειλε την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και μας ζήτησε να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Σκεφτείτε, τη σκηνή αυτή τη βλέπω μπροστά μου μετά από 80 ολόκληρα χρόνια».

Ο κ. Τσιμάς εξέφρασε τη χαρά του για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του εργαστηρίου ηλεκτρονικών υπολογιστών εκφράζοντας την ευχή «αυτή η προσφορά να αποδώσει πολλαπλούς καρπούς στο μέλλον».

«Ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν κι άλλοι άνθρωποι ώστε όλα τα σχολεία να αποκτήσουν αίθουσες Η/Υ που είναι τόσο απαραίτητοι. Με την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους που δεν είναι άλλο από το να παραδίδουν ανθρώπους μορφωμένους και χρήσιμους στην κοινωνία. Στα παιδιά να ευχηθώ καλή πρόοδο και να διαβεβαιώσω ότι όπως έμαθα εδώ στο σχολείο, η οδός της προσπάθειας, της υπομονής και της επιμονής οδηγεί στην επιτυχία και στην ανταμοιβή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιμάς διαβεβαίωσε ότι δεν του ζητήθηκε καμία βοήθεια. «Τυχαία το έμαθα από τον Μιλτιάδη Μιχαηλίδη. Δεν μου ζήτησαν τίποτα. Αλλά όταν άκουσα ότι πρόκειται για το 1ο Δημοτικό Σχολείο, κάτι κινήθηκε μέσα στην ψυχή μου μετά από τόσα χρόνια. Ζωντάνεψα», ανέφερε.

Την πράξη του κ. Τσιμά και τη διαχρονική του στάση στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη εξήρε ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Μεταφετζής. Οπως ανέφερε, η πράξη του κ. Τσιμά ήταν ένα ζωντανό μάθημα για τους μαθητές. «Ενα μάθημα για την αλληλοβοήθεια και τη στήριξη. Ο κ. Τσιμάς το κάνει πράξη. Ξέρετε, όλοι μιλάμε για αγάπη, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που το κάνουν με πράξεις», τόνισε.

Στην εκδήλωση μαθητές απέδωσαν προς τιμή του τραγούδια και ποιήματα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Πολύζος και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου Θ. Τζούνης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου