ΤΟΠΙΚΑ

Το τσίκνισαν στα 4ο ΓΕΛ – 4ο Γυμνάσιο Βόλου

το-τσίκνισαν-στα-4ο-γελ-4ο-γυμνάσιο-βόλ-191011

Εφαγαν όλοι μαζί και χόρεψαν τιμώντας την παραδοσιακή ημέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας, αλλά και τη δοκιμασία των πανελλαδικών για τους τελειόφοιτους

Ψησταριά με επαγγελματίες ψήστες, που έψηναν για λογαριασμό των μαθητών και εκπαιδευτικών σουβλάκια και πανσέτες. Ορχήστρα επαγγελματιών παραδοσιακής μουσικής έπαιζε παραδοσιακά τραγούδια και την ίδια ώρα μαθητές και καθηγητές έγιναν μία παρέα, είτε συντρώγοντας στο ίδιο τραπέζι, είτε πιασμένοι χέρι – χέρι να σέρνουν τον χορό.

Γιορτινό ήταν χθες το πρωί το σκηνικό στο προαύλιο των 4ου Γενικού Λυκείου – 4ου Γυμνασίου Βόλου, όπου για μία ακόμη χρονιά τιμήθηκε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.

Φέτος ήταν η πέμπτη χρονιά που το σχολείο γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη. Πέρυσι είχε γίνει διάλειμμα και χθες το σκηνικό ήταν πιο οργανωμένο, καθώς η γιορτή εντάχθηκε στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus στο οποίο συμμετέχει το 4ο ΓΕΛ Βόλου. Το πρόγραμμα αφορά σε δράσεις με στόχο να γίνει το σχολείο πιο δημιουργικό και πιο ελκυστικό στους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό είχε πρόσφατα διοργανωθεί εθελοντική αιμοδοσία και το τσίκνισμα εντάχθηκε στο σκέλος των φολκλορικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν τα συνεργαζόμενα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολεία.

«Το σκηνικό είναι γιορτινό. Υπάρχουν επαγγελματίας που ψήνει για τα παιδιά και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Κέφι, χορός και το νόημα της γιορτής είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαθητές και καθηγητές. Το στοιχείο της ισότητας υπάρχει από παλιά στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης, όταν οι μαθητευόμενοι καθόταν μαζί με τους μάστορες. Αυτή η γιορτή αποτελεί την είσοδο σε μια περίοδο δοκιμασίας, αυτή της νηστείας. Ειδικά για τους τελειόφοιτους μαθητές του Λυκείου ο συμβολισμός είναι πιο έντονος, καθώς σηματοδοτεί την είσοδό τους στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το ζητούμενο είναι να διασκεδάσουμε όλοι ώστε να υπάρχει απόθεμα να διαχειριστούμε την επόμενη περίοδο», τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου Νικόλαος Ιωαννίδης.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης γιορτάστηκε και σε άλλα σχολεία ιδίως στην περιφέρεια του κέντρου, όπου στήθηκαν ψησταριές στα σχολικά προαύλια, μαθητές ανέλαβαν ρόλο ψήστη και όλη μαζί η σχολική οικογένεια τίμησε την παράδοση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου