ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ενα άδικο τέλος

ενα-άδικο-τέλος-191271

Του Γιώργου Μουλά, προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Εφυγε ένας καλός φίλος από τα παλιά, ο Χρήστος Σιγάλας, ταλαιπωρημένος τα τελευταία χρόνια από άδικες δικαστικές διενέξεις. Ενας τίμιος άνθρωπος, «λαϊκό παιδί», που άφησε στο πέρασμά του άριστες αναμνήσεις στους φιλάθλους του Βόλου και στους συναδέλφους του στον Δήμο Βόλου.

Οσον αφορά στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ξεκίνησε από τις γειτονιές της Ανάληψης, συνεχίστηκε στα εφηβικά του Ολυμπιακού Βόλου και έπειτα στην πρώτη ομάδα, όπου καθιερώθηκε πολύ γρήγορα. Αν και κρέμασε τα παπούτσια του πολύ νωρίς, λιγότερο από την ηλικία των τριάντα, εντούτοις όλοι παλιοί φίλαθλοι θυμούνται την παρουσία του στο τοπικό ποδόσφαιρο

Συνέχισε ως υπάλληλος στον Δήμο Βόλου, όπου η εργατικότητά του και το πνεύμα συνεργασίας του εκτιμήθηκαν από όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι δήμαρχοι Βόλου από διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις τον εμπιστευόντουσαν στη νευραλγική θέση του ταμία του Δήμου. Από τη θέση αυτή διευκόλυνε πάντα όλους σε σημείο, που πολλές φορές έβαζε το κεφάλι του στον ντορβά.

Το φιλότιμο και την καλοσύνη του τα πλήρωσε πολύ ακριβά στη συνέχεια. Οι πολλές εξυπηρετήσεις προς διαφόρους, μαζί με τον καλόκαρδο χαρακτήρα του, δεν πέρασαν απαρατήρητες από κάποιους υψηλότερα ιστάμενους. Ετσι φαίνεται, ότι ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου μπλέξιμο στον Δήμο με εκταμιεύσεις και ανοίγματα, που δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει. Βέβαια επί σειρά ετών με διαφορετικές δημοτικές αρχές και με διαφορετικές υπηρεσιακές ηγεσίες στον Δήμο, υπήρχε ένας τρόπος λειτουργίας αποδεκτός από όλους.

Ο Χρήστος πάντα υποστήριζε ότι ήταν αθώος και ότι τα χρήματα, που αντιστοιχούσαν στο έλλειμμα δόθηκαν, ως επί το πλείστον, στον «δημοτικό» εργολάβο της εποχής για κάποιους λόγους. Λάθος του μεγάλο, έπρεπε να έχει τα απαραίτητα παραστατικά στοιχεία και να μη βασίζεται μόνο σε ένα έωλο έγγραφο, ούτε στην εσαεί κάλυψη, που του παρεχόταν. Διότι οι δήμαρχοι και δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται και σπανίως αναλαμβάνουν πολιτικές ή και υπηρεσιακές ευθύνες, εκτός ολίγων εξαιρέσεων.

Υπήρξαν και άλλες άδικες κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες κατέρρευσαν, ενώ φθάσαμε και στο σημείο κάποιος εργολάβος, ενώ υπέγραψε σε όλα τα σχετικά έγγραφα, ότι έλαβε χρήματα άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ, να υποστηρίζει ότι δεν τα πήρε!

Ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης παρέπεμψε ευθύς μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2011 τον Χρήστο Σιγάλα σε πειθαρχικά όργανα, χωρίς να του δώσει καμία ευκαιρία, συνεπικουρούμενος από τον κ. Πατσιαντά. Με αστραπιαίες διαδικασίες χαρακτηρίστηκε σαν παραβάτης. Ομως ο πρώην δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης δεν έκανε τα ίδια ή ανάλογα για το μεγάλο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου παρέπεμπε το θέμα σε μια μηνυτήρια αναφορά του πρώην αντιδημάρχου κ. Στάμου, η οποία αποδείχθηκε αστήρικτη επιχειρημάτων, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάει στο αρχείο. Ετσι κανένας δεν ευρέθηκε υπεύθυνος για το σκάνδαλο εκατομμυρίων της ΕΡΓΗΛ, ενώ τον Χρήστο τον κυνηγούσαν θεοί και δαίμονες.

Η υπόθεση του ελλείμματος στο ταμείο του Δήμου Βόλου δεν εκδικάσθηκε ακόμη. Ετσι, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε την αλήθεια, ούτε και το ακριβές παρασκήνιο. Ποιο ρόλο έπαιξαν οι δήμαρχοι, ποιες ήταν οι ευθύνες και άλλων προσώπων και γενικά όλο το παρασκήνιο.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που αντιμετώπιζε, προκάλεσε ή προδιέθεσε για το αντίστοιχο σοβαρό υγείας, που τον κατέβαλε. Ο Χρήστος ζούσε μέχρι το τέλος απλά. Δεν ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος με παράνομο πλουτισμό σκορπούσε χρήμα δεξιά και αριστερά. Αντίθετα, εξ όσων γνωρίζω, είχε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Υπήρξε έντιμος σε όλη του την καριέρα, αλλά ας όψονται αυτοί, οι οποίοι τον ενέπλεξαν σε αυτή την ιστορία.

Είδαμε μερικούς εξ αυτών, βασικούς υπεύθυνους, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ενώ κάποιος εξ αυτών, όπως μαθαίνω, προτίθεται να δώσει και οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια του θανόντος! Μέθοδοι της μαφίας σε όλο της το μεγαλείο. Αν είναι έντιμοι και έχουν τύψεις, ας βγουν ευθαρσώς να πουν την αλήθεια, διότι και πολλά γνωρίζουν και αποδεικτικά στοιχεία έχουν. Εχουν όμως και ευθύνες. Ολοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, ας φερθούν έστω και μετά τον θάνατό του έντιμα, ώστε να άρουν τις ψευδείς κατηγορίες από τον ευκολόπιστο και αλησμόνητο Χρήστο Σιγάλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου