ΤΟΠΙΚΑ

Βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας – Στο …ράφι εκατοντάδες εφάπαξ

βιώνουν-το-μαρτύριο-της-σταγόνας-στο-191949

Μεταλλεργάτες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, ναυτικοί ξέχασαν από πότε περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος

Περίμεναν το εφάπαξ για να πάρουν μία ανάσα, αλλά μάταια. Τουλάχιστον 150 αιτήσεις από εργαζόμενους διαφόρων κλάδων του ιδιωτικού τομέα εκκρεμούν μόνο από τη Μαγνησία στην κεντρική διεύθυνση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Ξενοδοχοϋπάλληλοι, μεταλλεργάτες, αλλά και ναυτικοί που βγήκαν στη σύνταξη και έκαναν αίτηση για να λάβουν το εφάπαξ κοντεύουν να ξεχάσουν πότε υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

Κατά μέσο όρο η αναμονή ξεκινά από 12 έως και 28 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων, διότι υπάρχουν και ταμεία που η καθυστέρηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Οι μεγαλύτερες αρρυθμίες που δημιουργούν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις είναι στον κλάδο κατωτέρων πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού, δύσκολη είναι και η κατάσταση για τους πρώην μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ, τους εμποροϋπαλλήλους, τους μεταλλεργάτες και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Κατά μέσο όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα τα νέα εφάπαξ να είναι μειωμένα έως και κατά 30%.

Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

Σημειώνεται τέλος πως το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ εξετάζει τρόπους για την ταχύτερη σταδιακά απονομή των εφάπαξ παροχών. Υπάρχουν εισηγήσεις που προτείνουν την αποσύνδεση της καταβολής εφάπαξ από την καταβολή κύριας σύνταξης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου