ΤΟΠΙΚΑ

Βραβεύουν την Αγγελική Βαρελλά

βραβεύουν-την-αγγελική-βαρελλά-191962

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού – Πέρυσι είχε τιμηθεί ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Την Ελληνίδα συγγραφέα, που αφιερώθηκε στη συγγραφή παιδικού βιβλίου, Αγγελική Βαρελλά τιμούν από κοινού οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού. Πέρυσι στην πρώτη κοινή εκδήλωση των δύο διευθύνσεων βραβεύτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για τη συμβολή του στην προαγωγή του πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια τόσο μέσα στα σχολεία, όσο και στην ίδια την κοινωνία.

Την πρωτοβουλία για τη σύνδεση της φετινής παγκόσμιας ημέρας με τη βράβευση της Αγγελικής Βαρελλά ανέλαβε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Πολύζος ο οποίος επικοινώνησε με τη συγγραφέα. Μόλις χθες, η κ. Βαρελλά έκανε αποδεκτό το αίτημα και στις 21 Μαΐου, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού δηλαδή, θα βρίσκεται στον Βόλο και θα συμμετάσχει στην κοινή εκδήλωση των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθεί για την προσφορά της.

Σημειώνεται ότι από πέρυσι οι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο τη διοργάνωση εκδηλώσεων μέσω των οποίων κάθε χρόνο να αναδεικνύεται μία διαφορετική μορφή πολιτισμού που συνδέεται με την παιδεία και την εκπαίδευση.

Η Αγγελική Βαρελλά, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το παιδικό βιβλίο το 1966 και από τότε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος µε έντονη παρουσία σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν φορείς που έχουν σχέση µε το παιδί και το παιδικό βιβλίο (σχολεία, σύλλογοι γονέων, δήµοι, βιβλιοθήκες κ.τλ.) σε όλη την Ελλάδα. Εχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δηµοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε µε τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση, το περιοδικό Ερυθρός Σταυρός κ.ά. Εργα της παίζονται στα σχολεία. Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και µέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας ∆ΙΑ∆ΡΟΜΕΣ (και υπεύθυνη ύλης του οµώνυµου περιοδικού). Το βιβλίο της «Η Ελλάδα κι εµείς» αναγράφηκε στον τιµητικό πίνακα (1968) της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της Φιλενάδα, Φουντουκιά µου κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του ∆ιεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν 1990, για το σύνολο του έργου της. Για το βιβλίο της Kόρινθος, της απονεµήθηκε το 1998 το Kρατικό Bραβείο Bιβλίου Γνώσεων Παιδικού Bιβλίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου