ΤΟΠΙΚΑ

Αίρονται οι συνέπειες για μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συνεταιρισμών

αίρονται-οι-συνέπειες-για-μέλη-διοικη-191973

Με διατάξεις δύο νομοσχεδίων

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί αγροτικών συνεταιρισμών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, αναφορικά με το μείζον θέμα των συνεπειών που βαραίνουν τους αγρότες- μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συνεταιρισμών για παλαιότερα χρέη των συνεταιρισμών αυτών.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε τα εξής: «Μια σοβαρή αδικία που συντελείται εις βάρος των αγροτών- μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, έρχεται να άρει σχετική διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περί αγροτικών συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών υπηρέτησαν στα διοικητικά συμβούλια συνεταιρισμών, βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις προσωπικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας των χρεών των συνεταιρισμών.

Με τη νέα εισαγόμενη διάταξη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο αίρεται η ποινική δίωξη και «παγώνουν» τα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος των μελών Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Σε κάθε περίπτωση και μετά τη ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο του 2019, οι αγρότες – μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συνεταιρισμών πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στην Α.Α.Δ.Ε. και εφόσον αποδείξουν ότι τα εν λόγω χρέη δεν καταβλήθηκαν ή δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο από δική τους υπαιτιότητα. Προσοχή, αυτή η δυνατότητα παρέχεται στους συνεταιριστές – αγρότες μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020. (άρθρο 66, παρ. 29, Ν.4646/2019)

Το προαναφερόμενο μέτρο ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναθεωρώντας τη διάταξη περί «Αλληλέγγυας Ευθύνης», (άρθρο 50 ΚΦΔ).

Με αυτές τις διατάξεις δίνεται μια ανάσα στους αγρότες που έτυχε να εκλεγούν κάποια στιγμή στο Διοικητικό Συμβούλιο Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι οποίοι θα μπορούν να απαλλαγούν από τις αναίτιες διώξεις και τα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος τους, εξαιτίας των χρεών των συνεταιρισμών που δημιουργήθηκαν πριν οι ίδιοι τύχει να εκλεγούν ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου