ΤΟΠΙΚΑ

Σε δίκη το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά στο πρώην ΙΚΑ Βόλου

σε-δίκη-το-σκάνδαλο-με-τα-ορθοπεδικά-στ-192096

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα, βρήκαμε συνταγές, που δεν αφορούσαν σε εμάς», κατέθεσαν τρεις μάρτυρες

Με την εξέταση τριών μαρτύρων άρχισε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η εκδίκαση του σκανδάλου χορήγησης ορθοπεδικών ειδών με πλαστές συνταγές, που διαπιστώθηκε το 2010, με τη ζημία στο πρώην ΙΚΑ Βόλου να φθάνει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Επρόκειτο για τρεις ασφαλισμένους του ταμείου που ζήτησαν να εξεταστούν από το δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις αλλεπάλληλες αναβολές που έχουν δοθεί για τη συζήτηση της υπόθεσης και την επιβάρυνσή τους με μεταφορικά έξοδα.

Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για την υπόθεση ούτε έλαβαν ποτέ ορθοπεδικά είδη. Εξεταζόμενοι κατέθεσαν ότι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι στα βιβλιάριά τους υπήρχαν κάποιες συνταγές οι οποίες όμως δεν αφορούσαν στους ίδιους.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση ένστασης για αποβολή του ΕΟΠΥΥ από την πολιτική αγωγή, η οποία έγινε δεκτή, καθώς μετά από ένσταση δικηγόρου το Δικαστήριο αποφάσισε ότι καθολικός διάδοχος του ΙΚΑ είναι ο ΕΦΚΑ που εκπροσωπούταν στη δίκη.

Αργά το μεσημέρι η δίκη διακόπηκε για τον Μάρτιο, οπότε το δικαστήριο θα συνεχιστεί με την εξέταση των δύο βασικών μαρτύρων της υπόθεσης, εκπρόσωπο του Δημοσίου και εκπρόσωπο του πρώην ΙΚΑ Βόλου και τις απολογίες.

Επισημαίνεται ότι κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι τέσσερις υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ και ένας ιδιώτης έμπορος ορθοπεδικών ειδών. Δύο υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ που κατηγορούταν για το σκάνδαλο έχουν αποβιώσει.

Το σκάνδαλο αφορά σε συνταγογράφηση ορθοπεδικών υλικών σε 86 ασφαλισμένους. Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της πλαστογραφίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε υπεξαγωγή δημόσιων εγγράφων, των ψευδών βεβαιώσεων, της άμεσης συνέργειας σε χρήση πλαστών εγγράφων και της έκδοσης εικονικών στοιχείων.

Κάνοντας χρήση κλεμμένων μπλοκ συνταγών και ψεύτικων σφραγίδων γνωστών γιατρών οι κατηγορούμενοι διοχέτευαν πλαστές συνταγές σε κατάστημα το οποίο φέρεται να τις εκτελούσε.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου