Εμειναν …αμανάτι στον σταθμό του ΟΣΕ στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-19, 13:09:39
Εμειναν …αμανάτι στον σταθμό του ΟΣΕ στον Βόλο

«Εκτροχιάστηκαν» τα πρωινά δρομολόγια από Αθήνα - Οργή του υπουργείου Μεταφορών για την ανεύθυνη στάση των συνδικαλιστών του ΟΣΕ

 

Απίστευτη Οδύσσεια για Βολιώτες, που είχαν κλείσει εισιτήριο μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη. Εμειναν «αμανάτι» στην αποβάθρα του σταθμού με τις βαλίτσες και τα εισιτήρια στο χέρι, καθώς τα προγραμματισμένα δρομολόγια από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, τα οποία θα ξεκινούσαν στις 06:22, 09:22 και 12:22 αντίστοιχα, δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Εντελώς απροειδοποίητα η Ομοσπονδία του ΟΣΕ αποφάσισε τα ξημερώματα να συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει χθες ενάντια στο ασφαλιστικό διάφορα συνδικάτα.

Αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία που θα προκαλούσε στο επιβατικό κοινό όχι μόνο στον Βόλο, αλλά σ’ ολόκληρη την επικράτεια, οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ, αφού έκαναν κατάληψη στον σταθμό του Ρέντη στην Αθήνα, δεν επέτρεψαν να μπει στις ράγες κανένα τρένο.

Ακολούθησε χάος. Επιβάτες που είχαν πληρώσει τα εισιτήριά τους απαιτούσαν να βρεθεί λύση για να ταξιδέψουν χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον, πράγμα όμως αδύνατο. Τα μόνο δρομολόγια που εκτελούνταν τοπικά χθες μέχρι τις 15:30 ήταν από τον Βόλο μέχρι τη Λάρισα και αντίστροφα.

«Αστραψε και βρόντηξε» ο υπουργός Μεταφορών

Στις 16:00 έγινε γνωστό ότι ορισμένα τρένα ξαναμπήκαν στις γραμμές και ξεκίνησαν δρομολόγια από Αθήνα για Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, αφού αποχώρησαν οι καταληψίες από το αμαξοστάσιο του Ρέντη.

Είχε προηγηθεί η δημόσια παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κων. Καραμανλή που προειδοποίησε σε έντονο ύφος ότι «θα πέσουν κεφάλια» και ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους να ανοίξουν το αμαξοστάσιο, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού είχε επικοινωνήσει με τον κ. Σπηλιόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, προκειμένου να κινηθούν άμεσα πειθαρχικά μέτρα σε βάρος όσων παρεμπόδισαν την κίνηση των τρένων και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σημειώνεται πως οι διοικήσεις της ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί (έως αργά προχθές το βράδυ) για συμμετοχή εργαζομένων στη χθεσινή γενική απεργία.

Αποζημιώσεις υποσχέθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη λύπη της για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και άφησε αιχμές για τον ΟΣΕ, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ γνωστοποίησε επίσης πως θα προχωρήσει σε αποζημίωση των επιβατών, «παρότι ουδεμία ευθύνη φέρει για τη σημερινή (χθεσινή) εικόνα στη σιδηροδρομική συγκοινωνία» και δηλώνει πως μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας «η διοίκηση του ΟΣΕ τη διαβεβαίωνε ότι δεν είχε επίσημη ενημέρωση (για συμμετοχή εργαζομένων στην απεργία) και ότι τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ η ενημέρωση ήρθε χθες το πρωί από την διοίκηση του ΟΣΕ, που υπογράμμιζε ότι λόγω συμμετοχής του προσωπικού του σε απεργιακέςκινητοποιήσεις και καταλήψεις δεν δύναται να εξασφαλίσει την κυκλοφορία των τραίνων στο Λεκανοπέδιο με αποτέλεσμα καμία αμαξοστοιχία να μπορεί να κινηθεί προς ή από την Αθήνα - επί της ουσίας, κόβοντας σιδηροδρομικά την χώρα στα δύο.

Σημειώνεται πάντως πως όλοι οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. - μηχανοδηγοί, προσωπικό κίνησης, προσωπικό σταθμών - ήταν στη θέση τους, αλλά για μία ακόμη φορά η εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρόμου δεν κατέστη δυνατή λόγω του διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. λυπάται για την αναστάτωση που έχει προκληθεί και θα προχωρήσει σε αποζημίωση των επιβατών, παρ’ ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για την εικόνα στη σιδηροδρομική συγκοινωνία. Την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο την έχει αποκλειστικά ο ΟΣΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=