ΤΟΠΙΚΑ

Επερώτηση της ΛΑ.Σ. Θεσσαλίας για τον Περιφερειακό του Βόλου

επερώτηση-της-λα-σ-θεσσαλίας-για-τον-πε-193999

Επερώτηση στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τσιαπλές Αναστάσιος, Νάνος Αποστόλης, Μπακάση Βασιλική και Γκαραλιάκος Ζήσης για τον Περιφερειακό δρόμο του Βόλου.

Στην επερώτηση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

«Εδώ και είκοσι χρόνια, παρά τις έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Βόλου, με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ο εμπαιγμός συνεχίζεται για την μη ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου του Βόλου.

Ο Περιφερειακός Δρόμος του Βόλου, που άρχισε να κατασκευάζεται το 2001, αποτελεί ένα σημαντικό κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό έργο στην περιοχή της Μαγνησίας. Πρόκειται για ένα δρόμο 4 χλμ. και την ευθύνη συντήρησης – απόδειξη της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί – έχουν τρεις κρατικοί φορείς: η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (από ανισόπεδο κόμβο Λαρίσης ως Κραυσίδωνα), η Περιφέρεια Θεσσαλίας (από Κραυσίδωνα ως Γορίτσα) και ο Δήμος Βόλου (από Γορίτσα ως την Αγριά). Η σύγχυση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έχει συνέπεια την εγκατάλειψη του δρόμου, την ύπαρξη πολλών επικίνδυνων σημείων και τη δυσχέρεια στις κυκλοφορικές συνθήκες.

Η μη ολοκλήρωση των έργων και των κατάλληλων παρεμβάσεων για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων, τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πολλών ατυχημάτων με δεκάδες θύματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αρκετά σημεία του Περιφερειακού διέρχονται μαθητές και σπουδαστές, χωρίς να διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία τους.

Επιπλέον η μη διασύνδεση του Περιφερειακού, ανατολικά, με την οδό Αθηνών (Τμήμα Λαρίσης – Μπουρμπουλήθρας – παράκαμψη εισόδου της πόλης του Βόλου) και η μη ολοκλήρωση του δρόμου, δυτικά, ώστε να υπάρχει η παράκαμψη της Αγριάς και των Λεχωνίων μέχρι το Μαλάκι, ουσιαστικά αχρηστεύει τη λειτουργικότητα του δρόμου, επιδεινώνοντας και τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και προκαλώντας τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρεση κατά τους θερινούς μήνες στην έξοδο προς τις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου.

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των απαραίτητων τεχνικών έργων, οι υδραυλικές και γεωτεχνικές έρευνες, οι μελέτες οδοποιίας, περιβάλλοντος, σήμανσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, κ.ά. Οι όποιες παρεμβάσεις με έργα μικρής έκτασης που γίνονται στην περιοχή, σήμερα, είναι αποσπασματικές.

Η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Δρόμου Βόλου και η παρακολούθηση της λειτουργικότητάς του αποτελούν προϋποθέσεις για να μπορεί να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και για τα υπόλοιπα αναγκαία οδικά έργα και τις αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει ανάγκη το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, προκειμένου να περιοριστεί το έντονο σημερινό πρόβλημα στις μετακινήσεις των κατοίκων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαικής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να μας ενημερώσει:

  • Πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τη ολοκλήρωση του Περιφερειακού Δρόμου Βόλου;
  • Τι άμεσα μέτρα θα πάρει για να κατασκευαστούν οι διασυνδετήριοι κλάδοι προς την οδό Αθηνών και προς τις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου;
  • Τι θα κάνει για τη άμεση διεκδίκηση χρηματοδότησης του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ολοκληρωθεί επιτέλους και για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του δρόμου και για τους επιβάτες των οχημάτων και για τους πεζούς;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου