ΤΟΠΙΚΑ

Κονδύλια για νοσηλεία ανάλογα την πάθηση

κονδύλια-για-νοσηλεία-ανάλογα-την-πάθ-194804

Σε πιλοτικό πρόγραμμα αλλαγής του μοντέλου των χρεώσεων στο ΕΣΥ συμμετέχει το Αχιλλοπούλειο

Ηλεκτρονική καταγραφή κόστους νοσηλείας ανά ασθενή στο Νοσοκομείο Βόλου. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από δύο μήνες, με το Αχιλλοπούλειο να έχει επιλεγεί να είναι ένα από τα 18 νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία είχαν επιλεγεί να συμμετέχουν με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο κατηγοριοποίησης των ασθενειών, ώστε να μπορούν να γίνουν οι χρεώσεις νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθορίζεται το οικονομικό εύρος και οι ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση, ενώ οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να τεκμηριώσουν το κόστος της θεραπείας που επιλέγουν για καθένα ασθενή ξεχωριστά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη, δίνοντας τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου αλλά και το υπουργείο υγείας να γνωρίζουν επ’ ακριβώς, πόσες ημέρες νοσηλεύτηκε ένας ασθενής και πόσο κόστισε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος.

Για την αποτελεσματικότητα ωστόσο του προγράμματος εκφράζονται ωστόσο και επιφυλάξεις, καθώς τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών παρατηρούν πως «όπου εφαρμόζεται, εκτός από τον εμπορικό του χαρακτήρα, επιβαρύνει όλο το ιατρικό προσωπικό με επιπλέον δουλειά, καθώς ο γιατρός κάθε μέρα αφιερώνει ώρες για να κοστολογήσει τις θεραπείες των ασθενών του, αντί να ασκεί ιατρική».

«Δεν πρόκειται για ένα μηχανισμό περικοπών, ελέγχου του ιατρικού έργου ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, αλλά για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους, τη μέτρηση του παραγόμενου έργου και -σε δεύτερο χρόνο- τη δικαιότερη κατανομή των πόρων ανάλογα με τη δραστηριότητα», απαντά ως προς αυτό πάντως το υπ. υγείας, το οποίο με έγγραφό του από τις αρχές Νοεμβρίου ζήτησε από τα επιλεγόμενα νοσοκομεία να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, όπερ τελικά και έγινε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου