ΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

εκδηλωση-χθεσ-στο-δημαρχειο-βολου-412192

Μακέτες ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου και ενός αιολικού πάρκου παρουσιάστηκαν χθες σε Γυμνάσια και Λύκεια του Βόλου από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ) σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου στο πλαίσιο του έργου “Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης στα Σχολεία” (PEES) και επιθυμώντας να συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών για το περιβάλλον και την ενέργεια.

Χθες έγινε η παρουσίαση των μακετών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν στα Γυμνάσια και Λύκεια για να συναρμολογηθούν.

Στη χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμούς προς τους μαθητές που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκης και η προϊσταμένη του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στ. Γιακούλα. Ο Δήμαρχος Βόλου σημείωσε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένα νέο πεδίο ανάπτυξης για να βγει η ελληνική κοινωνία από τη σημερινή δεινή οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι όλες οι δράσεις του Δήμου διαπνέονται από το σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο κ. Δοδοντσάκης απευθυνόμενος προς τους μαθητές ανέφερε ότι για να γίνουν πράξη οι μακέτες απαιτούνται γνώσεις και ότι σε αυτούς επενδύει η πόλη και ο Δήμος έτσι ώστε στο μέλλον τέτοια έργα να αποτελέσουν δυναμικού τομείς της τοπικής οικονομίας. Η κ Γιακούλα τέλος από την πλευρά της είπε για τις υποχρεώσεις της ελληνικής πολιτείας να συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία που ορίζει όπως το 2020 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα πρέπει να είναι 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Όπως είπε το 2011 στην Ελλάδα παρήχθησαν από ΑΠΕ 621 Μεγαβάτ, οκτώ φορές περισσότερα από ό,τι πριν από μία δεκαετία, ωστόσο για να πιάσει η χώρα μας τον κοινοτικό στόχο θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7.500 Μεγαβάτ.

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Γ. Κουρτίνας που έχει οριστεί από το Δήμο ως συνδετικός κρίκος με τα σχολεία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έκανε λόγο για τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της χωματερής (ΧΥΤΑ ) του Βόλου. Ηλεκτρικό που παράγεται από το μεθάνιο (βιοαέριο) που εκλύεται από τα αστικά απορρίμματα που εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ. Το 2010, όπως είπε ο κ. Κουρτίνας παρήχθησαν 5.000.000 KWh, θερμοδύναμη που όπως τόνισε καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού μίας πόλης 10.000 κατοίκων. Τέλος απευθυνόμενος προς τους μαθητές των σχολείων του Βόλου, είπε ότι θα ήταν μία καλή εμπειρία μία εκπαιδευτική εκδρομή στο χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ΧΥΤΑ Βόλου, όπως και στο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό) που λειτουργεί στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος θα μοιραστούν από το Δήμο Βόλου 75 μακέτες των τριών έργων, στις συσκευασίες των οποίων οι μαθητές θα βρουν λεπτομερή σχέδια, οδηγίες και όλα τα υλικά που χρειάζονται για την ολοκλήρωσή τους. Οι κατασκευές είναι συναρμολογούμενες, αλλά οι μαθητές μπορούν χρησιμοποιώντας την φαντασία και τις γνώσεις τους να τις επεκτείνουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Τα έργα αυτά προβάλλουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Η κατανομή των τριών μακετών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα γίνει στα παρακάτω σχολεία:

1ο ΓΕΛ Βόλου / 1ο Γυμνάσιο Βόλου,2ο ΓΕΛ Βόλου / Εσπερινό Λύκειο Βόλου, 3ο ΓΕΛ Βόλου / 3ο Γυμνάσιο Βόλου / Εσπ. Γυμνάσιο Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 6ο ΓΕΛ Βόλου, 7ο ΓΕΛ Βόλου / 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 8ο ΓΛ Βόλου / Εσπερινό Λύκειο Βόλου, 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας / 1 Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας / 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας / 1ο ΣΕΚ Βόλου 1ο, 3ο & 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας / 2ο ΣΕΚ Βόλου, 1ο ΓΕΛ Αγριάς, 1 ΓΕΛ Αγχιάλου, 2ο & 8ο Γυμνάσιο Βόλου 5ο Γυμνάσιο Βόλου / 1ο ΕΠΑΛ, 6ο Γυμνάσιο Βόλου, 7ο & 9ο Γυμνάσιο Βόλου, 10ο Γυμνάσιο Βόλου, 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Γυμνάσιο Λεχωνίων, Γυμνάσιο Αγριάς, Γυμνάσιο Ιωλκού, Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου, Μουσικό σχολείο, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.

Στο 4ο ΓΕΛ Βόλου το οποίο συστεγάζεται με το 4 Γυμνάσιο Βόλου έχουν ήδη δοθεί μακέτες με το φωτοβολταϊκό, αιολικό και υδροηλεκτρικό πάρκο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου