ΤΟΠΙΚΑ

«Αγκαλιά» για 11μελή οικογένεια Βολιωτών

αγκαλιά-για-11μελή-οικογένεια-βολιωτ-199124

Η ευαίσθητη ματιά εκπαιδευτικών δημοτικού σχολείου εντόπισε τα προβλήματα της οικογένειας και αμέσως στήθηκε κοινωνικό «δίχτυ»

Καθημερινό αγώνα επιβίωσης με όρους αξιοπρέπειας δίνει 11μελής οικογένεια Βολιωτών. Οι γονείς και τα εννέα(!) παιδιά τους, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα δύσκολα να τα φέρνουν πέρα, δεν άπλωσαν ποτέ το χέρι για βοήθεια… Η έμπειρη και γεμάτη ευαισθησία ματιά εκπαιδευτικών του δημοτικού σχολείου, όπου φοιτούν τα τρία από τα εννέα παιδιά της οικογένειας, εντόπισε το πρόβλημα και αμέσως απλώθηκε κοινωνικό «δίχτυ προστασίας».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του περιφερειακού σχολείου, δάσκαλος ήταν εκείνος που εντόπισε ότι οι τρεις μαθητές χρήζουν βοήθειας. «Τα παιδιά δεν ήρθαν ποτέ στο σχολείο βρόμικα ή νηστικά. Πάντα καθαρά, πάντα περιποιημένα με τα φτωχικά ρουχάκια τους. Πάντα είχαν μαζί τους και κολατσιό. Ο,τι υπήρχε στο σπίτι. Ακόμη και μία φέτα ψωμί. Ποτέ δεν αγόρασαν κάτι από το κυλικείο, αλλά και ποτέ δεν ζήτησαν βοήθεια. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε πάντα ανοιχτά αφτιά και μάτια για να εντοπίζουμε περιπτώσεις μαθητών μας, που ίσως βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Τα τρία παιδιά εγγράφτηκαν στο σχολείο λίγο μετά τα Χριστούγεννα μετά τη μετακόμιση της οικογένειας σε άλλο σπίτι και άλλη γειτονιά. Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν εμφανείς για τα έμπειρα μάτια των εκπαιδευτικών που ήρθαν άμεσα σε επαφή με την οικογένεια των τριών μαθητών του σχολείου και ενημερώθηκαν ότι υπάρχουν άλλα έξι αδερφάκια μικρότερης, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο πατέρας υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα παλεύει για το μεροκάματο, η μητέρα άνεργη, τα έξοδα της οικογένειας δύσκολα καλύπτονται οικονομικά. Από τα 1.000 ευρώ εισόδημα που έχουν οι δύο γονείς (από την εργασία του πατέρα και το επίδομα ανεργίας της μητέρας) προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες της πολυμελούς οικογένειάς τους που ποτέ δεν άπλωσε χέρι για να ζητήσει βοήθεια. Δεν παίρνει ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), ούτε ΤΕΒΑ (επισιτιστική βοήθεια) και μόλις κατέθεσε έγγραφα μήπως μπορέσει να λάβει επιδότηση ενοικίου. Για το ενοίκιο και μόνο οι γονείς καταβάλλουν 450 ευρώ τον μήνα για να στεγάσουν τα εννέα παιδιά τους και φέτος τον χειμώνα επειδή τα χρήματα δεν περίσσευαν για ενοίκιο αντί να αγοράσουν πετρέλαιο έκαναν χρήση του air condition. Το τελευταίο τούς «χρέωσε» στη ΔΕΗ με ποσό 1.000 ευρώ που αν δεν καλυφθεί, η 11μελής οικογένεια κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα.

Αμεσα η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη η οποία ήρθε επίσης σε επαφή με τη μητέρα για να μπορέσει να βοηθήσει τους γονείς και τα εννέα παιδιά τους ηλικίας 2, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 15 και 18 ετών.

Η κ. Μορφογιάννη ήρθε σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αποστόλη Οντόπουλο και με πρωτοβουλία του ίδιου, οι έμποροι θα αναλάβουν να διαθέσουν είδη ένδυσης και υπόδησης για να καλυφθούν τα παιδιά της οικογένειας.

Δύο μεγάλοι επιχειρηματίες της περιοχής που βρίσκονται στο πλευρό της κ. Μορφογιάννη και στηρίζουν ανωνύμως κάθε προσπάθεια, θα διαθέσουν δωροεπιταγές στην οικογένεια για να μπορέσει να γεμίσει τα ράφια της κουζίνας με τρόφιμα.

Από την κ. Μορφογιάννη απευθύνεται έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει με είδη τροφίμων, ρουχισμού και χρήματα για να καλυφθεί το ποσό της ΔΕΗ να προσφέρει ό,τι προτίθεται στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ (τηλ. 2421020337).

«Είναι εθνική μας υποχρέωση να στηρίξουμε την πολυμελή οικογένεια σε μια περίοδο εθνικού πολέμου με το δημογραφικό. Εμείς δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να τηρήσουμε τον όρκο μας ως δάσκαλοι», έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου