ΤΟΠΙΚΑ

Κυματίζει η σημαία του αειφόρου σχολείου στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

κυματίζει-η-σημαία-του-αειφόρου-σχολε-200255

Είναι το μοναδικό στη Θεσσαλία, που διακρίθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Στην πρόσοψη του κτιρίου κυματίζει η σημαία του αειφόρου σχολείου, με την οποία βραβεύτηκε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων το 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Το σχολείο βραβεύτηκε ως αειφόρο από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Πρόκειται για πολύ μεγάλη διάκριση, καθώς το σχολείο είναι το μοναδικό στη Θεσσαλία, που έλαβε σημαία και έπαινο και ένα από τα 15 βραβευθέντα σε όλη την Ελλάδα.

Το βραβείο έρχεται ως επιστέγασμα της διετούς δράσης του 9ου Γυμνασίου Βόλου στους οκτώ πυλώνες που συνθέτουν το αειφόρο σχολείο. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου Νίκη Χατζηκυριάκου, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει αναπτύξει δράσεις στο πλαίσιο του συνόλου των οκτώ πυλώνων.

Συγκεκριμένα στο σχολείο έχουν τοποθετηθεί προτζέκτορες στις 12 από τις 16 αίθουσες στο πλαίσιο του πυλώνα «μάθηση», γίνονται συχνά συζητήσεις και συναποφασίζονται δράσεις στο πλαίσιο του πυλώνα «δημοκρατία», ενώ στην κατηγορία «ομορφαίνω την αυλή του σχολείου μου» μαθητές και εκπαιδευτικοί δημιούργησαν λαχανόκηπο και κήπο. Στον άξονα «από το τοπικό στο παγκόσμιο» το 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει αναπτύξει συνεργασίες με σχολεία όλου του κόσμου και συγκεκριμένα με το ελληνικό σχολείο στο Σικάγο, ενώ στο πλαίσιο του πειράματος του Ερατοσθένη έχει συνεργαστεί με σχολεία της Φινλανδίας και της Ρουμανίας. Σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου πέτυχαν εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους τύπου led, με την τοποθέτηση βανών στις σχολικές βρύσες και συστήματος αυτόματου ποτίσματος. Στο πλαίσιο του άξονα «προαγωγή της υγείας» έμαθαν πώς να τρέφονται σωστά και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν λαχανόκηπο, ενώ τέλος αναπτύσσουν και πολιτιστική δράση ανεβάζοντας κάθε χρόνο θεατρική παράσταση και συμμετέχοντας με τη σχολική χορωδία σε μεγάλες δράσεις.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Νίκη Χατζηκυριάκου, η σημαία κυματίζει περήφανα στο κτίριο του σχολείου, όχι μόνο για να θυμίζει τους στόχους που επιτεύχθηκαν, αλλά και για τους αντίστοιχους του μέλλοντος. «Πρόκειται για μία διαρκή προσπάθεια στην οποία λαμβάνουν μέρος όχι μόνο μαθητές, αλλά κυρίως έχει ενεργοποιηθεί η οικογένεια των καθηγητών και οι γονείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου