ΤΟΠΙΚΑ

Καταφύγιο θαλπωρής η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου

καταφύγιο-θαλπωρής-η-κοινωνική-υπηρε-201659

«Βάζει πλάτη» καθημερινά για να διαχειριστεί ανθρώπινα δράματα – «Φύλακες άγγελοι» οι επτά υπάλληλοι σε όσους έχουν ανάγκη

Καταφύγιο για μοναχικούς και ανήμπορους ηλικιωμένους, άστεγους και μονογονοϊκές οικογένειες, παραμελημένα παιδιά, καθώς και μετανάστες που χρειάζονται βοήθεια αποτελεί η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου.

Με επτά άτομα προσωπικό όλο και όλο, επιφορτισμένοι όμως όλοι με τις κατάλληλες γνώσεις, πάνω απ’ όλα όμως με υπομονή, αγάπη για τον συνάνθρωπο και την ανάλογη ευαισθησία που χρήζει ο χειρισμός ευαίσθητων υποθέσεων οι οποίες σχετίζονται με ανθρώπινες ψυχές, πρόκειται για την υπηρεσία που καθημερινά «βάζει πλάτη» για να διαχειριστεί ανθρώπινα δράματα και να συνδράμει συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

Ουσιαστικά έχει την ευθύνη και φροντίδα για την συμπαράσταση στους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο για κάθε κοινωνικό τους πρόβλημα, την αναζήτηση και διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τα προβλήματα αυτά κατά περίπτωση.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί που το στελεχώνουν καλούνται να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να βρουν λύσεις σε πολλά προβλήματα, σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα εξαιτίας της ασθένειας ή των αλλαγών στην ζωή τους.

Το ιατρείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Αχιλλοπούλειο δεν λειτουργεί με τα δεδομένα μίας δημόσιας υπηρεσίας. Ανά πάσα στιγμή οι κοινωνικοί λειτουργοί και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που το στελεχώνουν είναι στο «πόδι», προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά, όπως για παράδειγμα η υπόθεση με τα τρία αδελφάκια που «έσκασε» την περασμένη εβδομάδα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αλλά και υποθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα στενά ωράρια ενός 8ωρου.

Επιπροσθέτως σε καθημερινή βάση υπάρχει η διαχείριση διαφόρων περιστατικών τα οποία είναι χρόνια μεν, παρακολουθούνται όμως σε τακτική βάση από την Κοινωνική Υπηρεσία προκειμένου να μην επιδεινωθούν.

Οι άνθρωποι που συνήθως προσέρχονται στο ιατρείο έχουν μεγάλη ανάγκη από κάθε είδους κοινωνικές υπηρεσίες, δηλαδή από καθοδήγηση για ιατρικά προβλήματα μέχρι κοινωνική στήριξη, γιατί νιώθουν γενικά ότι είναι εκτός συστήματος, αν όχι αποκλεισμένοι.

Σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν μοναχικοί και ηλικιωμένοι ασθενείς οι οποίοι μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για λόγους υγείας, γίνεται η εισαγωγής τους στην Κλινική, ανάλογα την πάθησή τους, αλλά δεν υπάρχουν συνοδοί, ούτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ούτε όταν θα πρέπει να πάρουν εισιτήριο. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις για τις οποίες η Κοινωνική Υπηρεσία χρειάστηκε να παρέμβει προκειμένου να αναζητηθούν συγγενείς στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με δομές εκτός Νοσοκομείου, όπως το Γηροκομείο Βόλου, όπου συνήθως μεταφέρονται για φιλοξενία τέτοια περιστατικά.

Στην Κοινωνική Υπηρεσία απευθύνονται τέλος ανασφάλιστοι αλλά και πρόσφυγες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές δυσκολίες και αναζητούν ενημέρωση και συνδρομή για την απολαβή κοινωνικών υπηρεσιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου