ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

μαθητές-γιορτάζουν-την-παγκόσμια-ημέ-201815

Εγραψαν ποιήματα εμπνεόμενοι από τον Βολιώτη Νίκο Αλεξίου και τη Βιβλιοθήκη Απόδημου Ελληνισμού

Για τρίτη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, η οποία συμπίπτει με την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε στο You Tube καμπάνια υπό τον τίτλο «Γνωρίζατε ότι μιλάτε ελληνικά;».

Με αφορμή την ημέρα, όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών προς τις εδρεύουσες στην Ελλάδα πρεσβείες και του διεθνείς οργανισμούς είναι γραμμένη στα ελληνικά, για την περίοδο έως15 Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό τον λόγο και φέτος οργανώθηκαν σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα τμήματα του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας με μεγάλη ποικιλία ως προς το περιεχόμενό τους. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Βολιώτης, Νίκος Αλεξίου που για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς της ελληνικής μεταναστευτικής πορείας προς την άλλη πλευρά του ωκεανού. Οι μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου με αφορμή την έκδοση της νέας του ποιητικής συλλογής «Ασημένια Σφίγγα»και των ποιημάτων του «Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στον Βόλο», «Το Τραγούδι της Μητέρας μου», «Τα Φωτεινά Παιδιά» και «Η Αστόρια» υλοποιούν σχέδιο εργασίας για το συγκεκριμένο έργο και θα του το παραδώσουν κατά την επόμενη επίσκεψή του στον Βόλο και στον χώρο του σχολείου καθώς στην πρόσφατη επίσκεψή του δεν υπήρχε αρκετός χρόνος.

Οι μαθητές εκτός από την ποιητική δραστηριότητα του Νίκου Αλεξίου εμπνέονται κι από το έργο της Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού. Το Ηellenic American Project σε ειδικό χώρο που στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη Rosenthal του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής, και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μαθητές – ποιητές

Οι μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου έγραψαν ποιήματα και τα αφιερώνουν στον φίλο τους Νίκο Αλεξίου.

Αμερική

Αμερική, Αμερική, είσαι όμορφη πολύ!

Η Νέα Υόρκη είναι γλύκα

αλλά η Αστόρια είναι πιο γλυκιά σαν πιτσιρίκα.

Την ομορφαίνουν οι Ελληνες ομογενείς,

που αποτελούν και τον δεσμό

με την πατρίδα μας εδώ…

Μαρήλια Κ. ε’ τάξη

Αντίο Αμερική

Κάποτε ο μετανάστης είχε την ελπίδα στην καρδιά

ότι στην Αστόρια θα βρει χαρά,

άλλαξαν όμως οι καιροί

κι ο μετανάστης δεν μπορεί

πουθενά να σταθεί.

Και αυτός που στην Ελλάδα θα βρεθεί

θα δυσκολευθεί για να βρει ακόμα και ψωμί.

Τείχη όμως έχουν στηθεί

για όποιον θέλει

και στην Αμερική να βρεθεί.

Αδικο πολύ

Ανθρωπος στον Ανθρωπο βοήθεια να αρνηθεί.

Αντίο Αμερική!!!

Κώστας Κ. στ’ τάξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου