ΤΟΠΙΚΑ

Κακόβουλο λογισμικό με ιό μέσω e-mail φίλου του σε Βολιώτη

κακόβουλο-λογισμικό-με-ιό-μέσω-e-mail-φίλου-204978

Αποπειράθηκαν να τον εξαπατήσουν και να του αποσπάσουν όλα τα προσωπικά δεδομένα του υπολογιστή του με κακόβουλο ιό με e-mail μέσω λογαριασμού φίλου του. Αφωνος έμεινε Βολιώτης καταναλωτής όταν επισκέφτηκε τρομαγμένος τεχνικό για να δει τι είχε συμβεί με το περίεργο μήνυμα που είχε λάβει.

Ο τεχνικός του είπε ότι επιτήδειος αποπειράθηκε να του αποσπάσει όλα τα προσωπικά δεδομένα και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης ενημερώνει ότι ο απατεώνας θα μπορούσε να του αρπάξει τους κωδικούς από τις πιστωτικές του κάρτες ,να κάνει ηλεκτρονικές αγορές μέσω e-banking.

«Ευτυχώς ο καταναλωτής έκλεισε γρήγορα τον υπολογιστή του όταν διαπίστωσε ότι το e-mail τον παρέπεμπε σε link με επικίνδυνο περιεχόμενο», ανέφερε.

Ωστόσο, το γεγονός προκαλεί διάχυτο προβληματισμό. «Μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί να αποστέλλεται ιός μέσω γνωστών επαφών. Φαίνεται ότι τώρα πρέπει να προσέχουμε και το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αποστέλλονται από φίλους», ενημέρωσε.

Στην προκείμενη περίπτωση το μήνυμα παρέπεμπε μόνο σε ένα link χωρίς να έχει περισσότερες πληροφορίες. Όταν ο καταναλωτής επέλεξε το link, άρχισε να γίνεται αντιγραφή των δεδομένων του. Και ευτυχώς, τα αντανακλαστικά του λειτούργησαν γρήγορα, κλείνοντας αμέσως το e-mail.

«Πρέπει λοιπόν να δίνουμε μεγάλη προσοχή. Ακόμη και τα link που στέλνουν γνωστοί να μην τα ανοίγουμε. Αν θέλουμε να δούμε οπωσδήποτε το περιεχόμενό τους, μπορούμε να αντιγράψουμε να τις διευθύνσεις τους στη μηχανή αναζήτησης της Google που έχει μηχανισμούς προστασίας και εμφανίζει αν μία σελίδα είναι επικίνδυνη», επισημαίνει ο κ. Κουτσελίνης.

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου καλεί τους χρήστες του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Να έχουν ενημερωμένη προστασία από ιούς στον υπολογιστή τους και να μην ανοίγουν τα link ακόμη κι αν ο αποστολέας είναι γνωστός ή φίλος.

«Είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα παρόμοια θέματα αλλά με άγνωστους αποστολείς. Αυτοί ουσιαστικά έχουν πάρει τον έλεγχο ή βρήκαν με κάποιο τρόπο τις επαφές μας στο e-mail», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι μόνο ο τεχνικός ή ειδικοί της πληροφορικής μπορούν να εγκαταστήσουν το αντιικό σύστημα, να το θέσουν σε εφαρμογή και να διαπιστώσουν αν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή.

Γενικά τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θέλουν μεγάλη προσοχή. Σε άλλες περιπτώσεις επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες με δήθεν δώρα, ψεύτικα βραβεία, ανύπαρκτες κληρονομιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου