ΤΟΠΙΚΑ

Αόρατο πύραυλο δοκίμασε με επιτυχία η Μόσχα

αόρατο-πύραυλο-δοκίμασε-με-επιτυχία-η-851206

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος δεν εντοπίζεται από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η δοκιμή πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την πρόσκληση της Μόσχας για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη.
Ο πύραυλος RS-24 μπορεί να φέρει ως και 10 διαφορετικές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το υπουργείο. Η εκτόξευσή του έγινεα από το κοσμοδρόμιο του Πλέσετσκ, 800χλμ. βόρεια της Μόσχας.
Μία ώρας αργότερα η αρμόδια διοίκηση του ρωσικού στρατού ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έβαλε επιτυχώς το στόχο του στην χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή.
Προχθές η Μόσχα κάλεσε σε έκτακτη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για της Συνθήκη για τα Συμβατικά Όπλα στην Ευρώπη, γνωστής και ως CFE.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τον περασμένο μήνα μορατόριουμ στην εφαρμογή της συνθήκης που ουσιαστικά διαμόρφωσε την ισορροπία των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σε «αντίποινα» για τα σχέδια επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.
Η Μόσχα απειλεί να αποσυρθεί από τη συνθήκη στο σύνολό της εάν οι δυτικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίσουν να καθυστερούν την επικύρωση της νέας τροποποιημένης μορφή της συνθήκης, που υπεγράφη αρχικά το 1990 και τροποποιήθηκε το 1999.
Η ρωσική πρόταση προβλέπει συνάντηση των ενδιαφερόμενων μερών στη Βιέννη, στις 12-15 Ιουνίου.
Η Ρωσία έχει επικυρώσει τις τροποποιήσεις στη CFE, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να πράξουν το ίδιο, ζητώντας την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Η Ρωσία από την πλευρά της επιμένει ότι τα δύο ζητήματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου