ΤΟΠΙΚΑ

Καρέ – καρέ η τραγωδία στο Λούσιο ποταμό

καρέ-καρέ-η-τραγωδία-στο-λούσιο-ποταμ-851206

Καρέ-καρέ έζησαν την μεγάλη τραγωδία στον ποταμό Λούσιο 17 μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών από το Βόλο, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες για την ανεύρεση των νεαρών πεζοπόρων στο σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Η ομάδα Βολιωτών του ΕΣΕΦ που εξερεύνησε δύσβατα και ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία του φαραγγιού, εντόπισε τις σορούς των τριών από τους έξι εκείνη τη στιγμή αγνοουμένων.
Τέσσερις ώρες μετά τη μοιραία παράσυρση πεζοπόρων από μεγάλους όγκους νερού και λάσπης, μέλος του Συλλόγου από την Αθήνα έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας και μίλησε με τον επικεφαλής της επιχείρησης. «Είσαστε όλοι απαραίτητοι στις έρευνες», του είπαν. Ήταν η στιγμή, γύρω στις 11 το βράδυ, που εκείνος επικοινώνησε με τον εκπαιδευτή στις καταβάσεις φαραγγιών, με εξειδίκευση στη διάσωση μέσα σε φαράγγι και μέλος του ΕΣΕΦ, Γιώργο Ανδρέου από το Βόλο.
Τηλεφωνική ενημέρωση δέχθηκαν άμεσα άλλα 16 μέλη του συλλόγου από το Βόλο. Οργανώθηκαν χωρίς καμία καθυστέρηση, ετοίμασαν σακίδια με εξοπλισμό και ταξίδεψαν όλη τη νύχτα.
Στις 6.30 το πρωί της Κυριακής τα μέλη του ΕΣΕΦ από το Βόλο –άλλα 12 μέλη του συλλόγου από την Αθήνα ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στο σημείο- έδωσαν το «παρών» στον αρχηγό της επιχείρησης, Περιφερειάρχη Πυροσβεστικού Σώματος Πελοποννήσου.
Ο αρχηγός της επιχείρησης υπέδειξε ένα δύσβατο κομμάτι του φαραγγιού ως πιθανότερο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.
Έως εκείνη τη στιγμή είχαν ανασυρθεί τα πτώματα δύο πεζοπόρων. Οι σοροί τους είχαν παρασυρθεί από το ποτάμι σε εμφανή σημεία. Αγνοούνταν έξι άτομα.
Τα μέλη του ΕΣΕΦ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία προχώρησε σε κατάβαση του φαραγγιού και η άλλη σε ανάβαση σε ένα διαφορετικό σημείο, που βρήκε διάφορα προσωπικά αντικείμενα των αγνοούμενων, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες που είχαν οι νεαροί πεζοπόροι μαζί τους.

Στα 20 μέτρα…
Με κίνδυνο της ζωής τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, η ομάδα κατέβηκε με πολύ δυσκολία το φαράγγι. Στα πρώτα 20 μέτρα, περιγράφει στον «Τ» ο κ. Ανδρέου εντοπίστηκε το πρώτο πτώμα. Το άψυχο σώμα του άτυχου πεζοπόρου είχε παρασυρθεί και είχε σφηνωθεί από τα ορμητικά νερά σε βράχους. Ανασύρθηκε σε συνεργασία με άντρες της ΕΜΑΚ.
Η αφήγηση του κ. Ανδρέου διακόπτεται από ένα τηλεφώνημα. «Ετοιμαζόμαστε για να έρθουμε. Θα επιστρέψουμε αύριο ή μεθαύριο μην ανησυχείτε… Θα έρθουμε σίγουρα», αποκρίνεται στη γυναικεία φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ήταν η αδερφή της μίας αγνοουμένης ακόμη. Ζητούσε από την ομάδα να επαναρχίσουν τις έρευνες, ώστε να βρεθεί το αγαπημένο της πρόσωπο.
Ο κ. Ανδρέου συνεχίζει να περιγράφει τις δύσκολες στιγμές της εξερεύνησης του φαραγγιού για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.
«Μετά την ανάσυρση του πρώτου πτώματος περάσαμε ένα πολύ δύσκολο σημείο του φαραγγιού με πολλά νερά, στα οποία κινδυνεύσαμε. Εκεί χάσαμε το φορείο που κουβαλούσαμε. Παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.
Συνεχίσαμε την κατάβασή μας χωρίς φόβο. Στα 200 μέτρα πιο κάτω βρήκαμε τον δεύτερο νεκρό πεζοπόρο.
Ψάχναμε μέσα στο βυθό, παρά την υπερβολική ένταση του νερού. Με τεχνικές σκοινιών προσπαθούσαμε να κρατηθούμε σε ένα επίπεδο και να κάνουμε ανίχνευση του βυθού με διαφόρους τρόπους.
Τον δεύτερο νεκρό τον ανασύραμε έως ένα σημείο και ειδοποιήσαμε με τον ασύρματο την ΕΜΑΚ. Δώσαμε το στίγμα και αφήσαμε ένα μέλος της ομάδας μας εκεί να περιμένει για να μεταφέρουν το πτώμα.
Συνεχίσαμε. Περάσαμε ένα ακόμη πιο δύσκολο σημείο από το προηγούμενο. Εκεί καθυστερήσαμε γύρω στη μία ώρα να το κατέβουμε. Λίγο πιο κάτω βρήκαμε το άψυχο σώμα μιας νεαρής κοπέλας.
Τα επόμενα περίπου 500 μέτρα δεν μπορέσαμε να τα ψάξουμε. Οι συνθήκες ήταν πέρα από τα επιτρεπτά όρια της ασφαλείας μας και το αφήσαμε. Εκεί πιθανώς να υπάρχουν οι δύο αγνοούμενοι.»

Εξι ώρες
Οι έρευνες, λέει ο κ. Ανδρέου, διήρκεσαν περίπου έξι ώρες. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και σε έξι ώρες είχαμε τελειώσει την αποστολή μας. Έμεινε το κομμάτι των 500 μέτρων, όπου αρχίζουν και υποχωρούν τα νερά. Πιστεύουμε ότι σε μία-δύο ημέρες θα βρισκόμαστε πάλι εκεί και σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα παιδιά που αγνοούνται.»
Οι συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν σε συγκεκριμένο σημείο, συντετριμμένοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη των ερευνών.
«Τους συναντήσαμε φεύγοντας. Μας ευχαρίστησαν για την προσπάθειά μας. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.
Ήταν η πρώτη φορά που μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών συμμετείχε σε έρευνες. Άλλωστε, το δυστύχημα χαρακτηρίζεται πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.
«Σε ασκήσεις και σε εκπαιδεύσεις διάσωσης έχουμε συμμετάσχει, αλλά ατυχήματα τέτοιου τύπου είναι πρωτοφανή για την Ελλάδα. Ήταν πρωτοφανής εμπειρία και για μας», δήλωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου