ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία επαγγελματιών του τουρισμού για τον παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό

ανησυχία-επαγγελματιών-του-τουρισμο-218961

Με το βλέμμα στραμμένο στον κοροναϊό, που εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαπλώνεται διεθνώς, βρίσκονται οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πτήσεις από την Κίνα στα δύο αεροδρόμια της περιοχής. Την ίδια στιγμή, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εισβολής του ιού στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Μαγνησία θεωρείται περιοχή χαμηλού κινδύνου, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν κατά κόρον τα νησιά των Κυκλάδων ως προορισμούς διακοπών, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν, ωστόσο, φόβους, ότι αν το πρόβλημα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα επηρεαστεί ενδεχομένως η ροή αφίξεων των Ευρωπαίων τουριστών.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι «με το άνοιγμα της σεζόν θα έχει υποχωρήσει το πρόβλημα», ενώ σημείωσε ότι η Σκιάθος δεν συγκεντρώνει Κινέζους τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ότι «η ανησυχία μου έγκειται στους ξένους τουρίστες, γιατί ενδεχομένως θα αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Ενδέχεται να επηρεαστεί γενικότερα η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό», είπε.

Σταθερή και ελεγχόμενη χαρακτηρίζει τη ροή των κρατήσεων από το εξωτερικό ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, «ψυχή» του εμβληματικού ξενοδοχείου Skiathos Palace, ενώ εκτιμά ότι «δεν μας επηρεάζει ο κοροναϊός. Πιο πολύ μας ανησυχούν τα επεισόδια με την Τουρκία, παρά αυτό», τόνισε, για να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχουν Κινέζοι τουρίστες στα νησιά των Βορείων Σποράδων».

Με ανάλογη διάθεση παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία την δεδομένη στιγμή. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, το ίδιο και η Μαγνησία, αλλά αν συνεχιστεί η κρίση και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε θα προκύψει πρόβλημα. Υπ’ αυτή την έννοια νιώθουμε ανησυχία, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν θεωρούμε ότι επηρεάζει την κίνηση των Ευρωπαίων τουριστών».

Ασφαλή τα αεροδρόμια της Μαγνησίας

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τους υπευθύνους των δύο αεροδρομίων της περιοχής, οι οποίοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι αφενός δεν πραγματοποιούνται πτήσεις εξωτερικού στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αφετέρου η Μαγνησία δεν αποτελεί προορισμό διακοπών για τους Κινέζους τουρίστες.

Χαμηλού κινδύνου θεωρούνται, εξάλλου, και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που εμπίπτουν στην ευθύνη διαχείρισης της Fraport Greece, καθώς δεν αποτελούν πύλη εισόδου για Κινέζους τουρίστες.

Σύμφωνα με την δήλωση του Γιάννη Παπάζογλου διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων της Fraport Greece: «H εταιρεία μας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο οποίος μας ενημερώνει αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε ο χαρακτηρισμός των περιφερειακών αεροδρομίων είναι χαμηλού κινδύνου εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την περιοχή της Κίνας που υπάρχει ο κοροναϊός. Σε περίπτωση που μας ζητηθεί οποιαδήποτε υποστήριξη, θα το πράξουμε άμεσα».

Σαφής και κατηγορηματικός ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου Κώστας Ευσταθίου, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι δεν εκτελούνται πτήσεις από το εξωτερικό τη δεδομένη χρονική περίοδο, οι οποίες ξεκινούν από το Απρίλιο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ισχυρό πλαίσιο μέτρων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στη διάρκεια της θερινής περιόδου, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μέχρι στιγμής».

Ο Ιατρικός Σύλλογος

«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις επιφυλακής ή ανησυχίας» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αναλύοντας το «προφίλ» του κοροναϊού ανέφερε ότι προκαλεί μεγάλο πρόβλημα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, λόγω πολύ επιθετικής πνευμονίας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Η περιοχή της Μαγνησίας θεωρείται χαμηλού κινδύνου, όπως προαναφέρθηκε, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να επισημαίνει, ωστόσο, ότι «είναι επιθετικός ιός, που μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, όπως οι απλές ιώσεις και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε κατάσταση επαγρύπνησης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου