ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ενοίκων: Αυξάνονται και πληθύνονται τα «φέσια»

ψυχροπολεμικό-κλίμα-μεταξύ-ενοίκων-α-219000

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι εταιρείες διαχείρισης για τα απλήρωτα κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες – Στενάζουν οι καλοπληρωτές ιδιοκτήτες

Ψυχροπολεμικό κλίμα σε πολυκατοικίες του Βόλου. Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ ενοίκων, καθώς άλλοι δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα και άλλοι ζητούν να εξαιρεθούν από την κεντρική θέρμανση.

Στη μέση οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών που τρέχουν και δεν φτάνουν για να συγκρατήσουν τα «φέσια», εξαιτίας των οποίων σε πολλές πολυκατοικίες το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο στους κοινόχρηστους χώρους, οι ανελκυστήρες είναι καθηλωμένοι και τα συνεργεία καθαρισμού απλήρωτα.

Η κατάσταση φούντωσε στα χρόνια της κρίσης εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών και την αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, συνεχίζεται όμως με την ίδια ένταση ακόμη και σήμερα.

Ιδιοκτήτες εταιρειών διαχείρισης κοινοχρήστων στον Βόλο βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις, όπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ματίνα Παπαοικονόμου, καθώς ειδικά το χειμώνα σχεδόν σε καθημερινή βάση έχουν να διαχειριστούν εκτός από τη λειτουργία των πολυκατοικιών, διαπληκτισμούς μεταξύ ενοίκων, αγωγές, οι πιέσεις για διακανονισμούς εξόφλησης χρεών μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία εικόνα νοσηρή που έχει παγιωθεί σε πολλές πολυκατοικίες κεντρικές και μη, του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

«Φέσια» και τριετίας…

«Κάποιες οικοδομές δεν έχουν ακόμα πληρώσει ούτε τα περσινά κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να ξεκινά η χρονιά με έλλειμμα». Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως υποστηρίζει η κ. Παπαοικονόμου, που αφορούν σε χρέη 1.000 και 2.000 ευρώ, γίνονται προσπάθειες διακανονισμού αποπληρωμής τους με δόσεις. «Εκείνοι που θέλουν να πληρώσουν, αλλά αδυνατούν να εξοφλήσουν το μεγάλο ποσό που χρωστούν από προηγούμενα απλήρωτα κοινόχρηστα, πείθονται και συμφωνούν σε διακανονισμό αποπληρωμής τους με δόσεις. Δηλαδή να πληρώνουν κάθε μήνα τα τρέχοντα έξοδα κοινοχρήστων, συν ένα ποσό από τα παλιά χρέη», εξηγεί η ίδια.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ενοίκων που αδιαφορούν και εκεί προκαλούνται τριβές και αρχίζουν τα προβλήματα, σύμφωνα με την ίδια.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τον λόγο έχουν τα εξώδικα. Οι αγωγές που γίνονται σε κακοπληρωτές ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αφορούν σε περιπτώσεις που δεν έχουν καταβάλει το κόστος των κοινοχρήστων από δύο μέχρι και τρεισήμισι χρόνια!

Δοσοληψίες μετ’ εμποδίων

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλές φορές οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης κοινοχρήστων αναγκάζονται να ζητήσουν από τους συνεπείς ιδιοκτήτες να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να συμπληρώσουν το αποθεματικό για να καλύψουν ουσιαστικά και τους κακοπληρωτές, για να γίνουν συντηρήσεις στις πολυκατοικίες ή να αποκατασταθούν βλάβες που έχουν προκληθεί.

Το άλλο οξύμωρο είναι ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες διώκονται για χρέη που έχουν οι μισθωτές των ακινήτων τους. Και σ’ αυτή την περίπτωση εκείνοι που επιβαρύνονται κυρίως είναι οι ιδιοκτήτες.

«Αν έχεις δέκα άτομα σε μια οικοδομή και δεν ανταποκρίνονται οι δύο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», παρατηρεί επίσης η κ. Παπαοικονόμου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο καθεστώς για τα απλήρωτα κοινόχρηστα.

Οι διαφορές για τα κοινόχρηστα που μένουν απλήρωτα επιλύονται με υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Στην περίπτωση, που ο ένας εκ των δύο εμπλεκομένων (ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης που χρωστά) δεν προσέρχεται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, παρ’ ότι κλήθηκε νομότυπα, ο διαμεσολαβητής συντάσσει σχετικό πρακτικό και το άλλο μέρος δικαιούται να προσφύγει δικαστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου