ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε η μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

τιμήθηκε-η-μνήμη-του-αρχιεπισκόπου-χρ-219299

Πλήθος κόσμου στο μνημόσυνο, που τελέστηκε χθες στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε χθες το μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από την εκδημία του, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στις διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που ξεκίνησαν προχθές με την παρουσίαση του βιβλίου του αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, ιεροκήρυκα, με τίτλο «Χριστόδουλος, Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού 1974 – 1998».

Το «παρών» έδωσαν ο Σεβασμιώτατος, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου, που τίμησαν για μία ακόμα φορά τη μνήμη του αλησμόνητου Χριστοδούλου, διαδηλώνοντας ότι παραμένει για πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα νεανικά χρόνια του Μακαριστού Χριστοδούλου, καταθέτοντας πληθώρα προσωπικών μαρτυριών και αναμνήσεων από τη συμπόρευση μιας ολόκληρης ζωής στο πλάι του, με πιστότητα και ανιδιοτέλεια.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο π. Δημήτριος Κατούνης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και διευθυντής της σχολής αγιογραφίας «Διά χειρός», ο οποίος κατέθεσε τις προσωπικές του μαρτυρίες από τη διακονία του Χριστοδούλου στη Δημητριάδα, ενώ χαρακτήρισε τον Χριστόδουλο «χαμογελαστό κληρικό, καταδεκτικό, ευχάριστο, ωφέλιμο, ανθρώπινο, πληθωρικό, που άφησε πίσω το άρωμα του καλού ποιμένος».

Τον λόγο έλαβε, στη συνέχεια, ο συγγραφέας π. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ελευθερία και την άνεση που του παρέχει όλα αυτά τα χρόνια, για να ασχοληθεί με το πρόσωπο και το έργο του Μακαριστού Χριστοδούλου. «Προσωπικότητες όπως ο Χριστόδουλος δεν πεθαίνουν ποτέ. Πεθαίνουν όσοι ξεχνιούνται και ο Χριστόδουλος δεν θα ξεχαστεί ποτέ!», είπε. Ο π. Επιφάνιος ανακοίνωσε πως τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου θα προωθηθούν εξ ημισείας στο Κέντρο Σίτισης του Μητροπολιτικού Ναού «Δος ημίν σήμερον» και στη ενίσχυση των αμίσθων κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε: «Πιστεύω π. Επιφάνιε, ότι σε έχει επιλέξει. Για εμάς, ανθρώπινα, υπάρχει μια αδικία. Στα μάτια του, όμως και στον Θεό, είναι μια δικαίωση, γιατί κάνεις ένα μοναδικό έργο. Ησουν επιλεγμένος να διασώσεις το σπουδαίο και μεγάλο έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, το συγγραφικό και όχι μόνο», υπογράμμισε. Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους ομιλητές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μακαριστό Χριστόδουλο, που τον επέλεξε να διακονεί από αυτή τη θέση, «γιατί πρώτος εγώ νιώθω τη δωρεά να ποιμαίνω έναν λαό σαν και σας», σημείωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου