ΤΟΠΙΚΑ

Θάλαμος αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο για κρούσματα κοροναϊού

θάλαμος-αρνητικής-πίεσης-στο-νοσοκομ-219664

Θάλαμος αρνητικής πίεσης με δυναμικότητα τουλάχιστον έξι κλινών βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή στο Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις εκδήλωσης μεταλλαγμένων ιών, όπως ο κοροναϊός. Aπό χθες μάλιστα τέθηκε προληπτικά σε λειτουργία.

Ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υφίσταται θέμα εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του «εισαγόμενου» από την Κίνα ιού, καθώς με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ως νοσοκομείο για πιθανά κρούσματα κοροναϊού στη Μαγνησία και ολόκληρη την 5η Υ.ΠΕ. ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Η επιλογή του Πανεπιστημιακού ως βασικού νοσηλευτηρίου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα κοροναϊού, έγινε με βάση τα όσα προβλέπει το εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο εξετάστηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Στην 5η Υ.ΠΕ. ως αναπληρωματικό νοσοκομείο «υποδοχής» κρουσμάτων ορίστηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας.

«Ολα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Έχουν επίσης καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το οποίο καταλήγει λέγοντας πως «οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση».

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε εκ παραλλήλου από το υπουργείο Υγείας να υπάρχει μία αυξημένη επιφυλακή από όλες τις υγειονομικές αρχές, ώστε να υπάρξει συνολικά επιχειρησιακή ετοιμότητα στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου