ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 25% στις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων στο Ειρηνοδικείο Βόλου

αύξηση-25-στις-κατασχέσεις-εις-χείρας-τρ-219802

Σε οφειλές στην Εφορία αφορά η συντριπτική πλειονότητα των κατασχέσεων που επιβλήθηκαν

Εξαντλούν κάθε μέσο προκειμένου να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυνηγώντας μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς, άλλου είδους εισπράξεις. Οι Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας και σε μικρότερο βαθμό οι τράπεζες κοινοποιούν συνεχώς κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Οι δηλώσεις τρίτων για κατασχέσεις αυξήθηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου το 2019 κατά 25%.

Οι δηλώσεις τρίτων στο Ειρηνοδικείο Βόλου ανήλθαν στις 370 από 296 που ήταν το 2018. Σε σχέση με το 2017 η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξεως του 56% αφού τότε οι δηλώσεις τρίτων ήταν 190.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία των υποθέσεων οι απαιτήσεις αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό 70% οι κατασχέσεις επιβλήθηκαν από τις Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Σε ένα μικρότερο ποσοστό οι οφειλές ήταν προς τις τράπεζες και ακόμη μικρότερο μεταξύ ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε οκτώ ημέρες αφότου του επιδοθεί το κατασχετήριο, ο τρίτος οφείλει να δηλώσει αν υπάρχει η απαίτηση που κατασχέθηκε, αν έχει στα χέρια του το κατασχεμένο πράγμα και αν επιβλήθηκε στα χέρια του άλλη κατάσχεση και συνάμα να αναφέρει ποιος την επέβαλε και για ποιο ποσό. Όταν η κατάσχεση επιβάλλεται στα χέρια πιστωτικού ιδρύματος, αυτό θα πρέπει να δηλώσει, αν υφίσταται στα χέρια του ακατάσχετη απαίτηση.

Αν ο τρίτος, δηλώσει πως η απαίτηση που κατασχέθηκε υπάρχει και είναι επαρκής για να ικανοποιηθούν εκείνος ή εκείνοι που επέβαλαν την κατάσχεση, ο τρίτος οφείλει, αφού περάσουν οκτώ ημέρες αφότου η κατάσχεση κοινοποιήθηκε σε εκείνον κατά του οποίου έγινε η εκτέλεση, αν κατοικεί στην Ελλάδα, και αφού περάσουν τριάντα ημέρες, αν κατοικεί στο εξωτερικό ή είναι άγνωστη η διαμονή του, να καταβάλει στον καθέναν από εκείνους που επέβαλαν κατάσχεση το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση.

Αν η κατασχεμένη απαίτηση δεν επαρκεί για να ικανοποιηθούν όλοι όσοι επέβαλαν κατάσχεση, ο τρίτος οφείλει να κάνει δημόσια κατάθεση και η διανομή γίνεται από συμβολαιογράφο που ορίζεται.

Αν ο τρίτος δηλώσει ότι έχει στα χέρια του το κατασχεμένο πράγμα, γίνεται πλειστηριασμός ενώπιον συμβολαιογράφου.

Επισημαίνεται ότι από το νόμο προβλέπεται η δυνατότητα ανακοπής της κατάσχεσης. Οι ανακοπές συζητούνται σε Ειδική Διαδικασία του Ειρηνοδικείου Βόλου εντός ενός μηνός από την αίτηση και η απόφαση εκδίδεται μετά από τέσσερις με πέντε μήνες.

Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των κατασχέσεων δεν γίνονται ανακοπές και οι τρίτοι αποδέχονται την πληρωμή των οφειλών τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου