ΛΑΡΙΣΑ

Έρχονται οι πρώτοι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές στη Θεσσαλία

έρχονται-οι-πρώτοι-διαπολιτισμικοί-μ-220177

Η πρώτη Περιφέρεια που εντάσσει στο ΕΣΠΑ έργο για την πρόσληψη διερμηνέων για την εξυπηρέτηση μεταναστών και προσφύγων στα Κέντρα Κοινότητας

«Διαπολιτισμικούς μεσολαβητές» αποκτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς είναι η πρώτη Περιφέρεια που εντάσσει στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, έργο που αφορά στην εκπαίδευση και πρόσληψη 8 εκπαιδευμένων διερμηνέων- διαμεσολαβητών σε 4 Κέντρα Κοινότητας της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την πρόταση κατανομής του αρμόδιου Υπουργείου, 3 διαπολιτισμικοί μεσολαβητές θα απασχοληθούν στη Λάρισα, 3 στα Τρίκαλα, ένας στο Βόλο και ένας στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για ένα νέο επάγγελμα, που δημιούργησαν οι απαιτήσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Όσοι γνωρίζουν μία από τις βασικές γλώσσες των μεταναστών-προσφύγων που εξυπηρετούνται στα Κέντρα Κοινότητας ή φιλοξενούνται σε δομές, έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στο αντικείμενο αυτό, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

«Η δημιουργία μιας ανθεκτικής, συνεκτικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις είναι μια πρόκληση δύσκολη αλλά και επιτακτική, λόγω της οικονομικής κρίσης» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Βασικός πυλώνας κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια είναι τα Κέντρα Κοινότητας, για τα οποία εξασφαλίσαμε τη συνέχιση λειτουργίας τους για τα επόμενα χρόνια. Και τα ενισχύουμε, με την πρόσληψη διαπολιτισμικών μεσολαβητών για την διευκόλυνση της επικοινωνίας και την εξυπηρέτηση των μεταναστών και προσφύγων. Στόχος μας είναι η εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η δίκαιη αντιμετώπιση και ο σεβασμός σε όλους. Στηρίζουμε την κοινωνική ένταξη, είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που καταπολεμά τις κοινωνικές ανισότητες και τις διακρίσεις και προωθούμε τις δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους».

Συγκεκριμένα η δράση «Προώθηση/Ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας (ΚΚ)/ Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ)» σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί σε επιλεγμένους δήμους σε 9 περιφέρειες στη χώρα: Θεσσαλία, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Ήπειρο Δυτική Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με δικαιούχο του προγράμματος την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης που παρέχονται από τους Δήμους, για την επιτάχυνση στη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών και για τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μετανάστες και τους δικαιούχους των υπηρεσιών των Κέντρων Κοινοτήτων. Το αντικείμενο εργασίας των διαπολιτισμικών μεσολαβητών αφορά στην παροχή πληροφοριών, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας των δικαιούχων με δημόσιους οργανισμούς ή με άλλους τοπικούς φορείς και στην υποβοήθηση δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών των μεταναστευτικών/προσφυγικών κοινοτήτων και της τοπικής κοινωνίας.

Απαραίτητα προσόντα των υποψηφίων, είναι η εμπειρία στη διαπολιτισμική μεσολάβηση, η επικοινωνιακή δεξιότητα, η διαπραγματευτική ικανότητα και η γνώση όχι μόνο της ελληνικής αλλά και γλωσσών της ομάδας στόχου καθώς και γνώση των βασικών κοινωνικών/πολιτισμικών χαρακτηριστικών της. Προβλέπεται ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης για όσους επιλεγούν, που θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και ανατροφοδότηση ενώ θα υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης έως και 44 μήνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου