ΤΟΠΙΚΑ

Αναστάτωση για τα κρούσματα ψώρας στις Φυλακές Βόλου

αναστάτωση-για-τα-κρούσματα-ψώρας-στι-220677

Με τους έγκλειστους έχουν έρθει σε επαφή εκπαιδευτικοί και προσωπικό, που δεν είχαν ενημερωθεί! – Συσκέψεις επί συσκέψεων χθες και προχθές

Σε αναστάτωση η εκπαιδευτική οικογένεια στον Βόλο, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ψώρας σε έγκλειστους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Χιλιαδούς, θέμα που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Προσωπικό στις φυλακές και εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν στα δύο σχολεία που λειτουργούν στις φυλακές, δεν είχαν καν ενημερωθεί για να λάβουν στοιχειώδεις προφυλάξεις, ενώ τόσο από τη διεύθυνση των φυλακών, όσο και από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας επιχειρείται υποβάθμιση του περιστατικού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αποκάλυψη των κρουσμάτων έγινε εντελώς τυχαία, όταν εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν την περασμένη Παρασκευή μαζικές απουσίες μαθητών από τα δύο σχολεία, δημοτικό και γυμνάσιο, που λειτουργούν στις φυλακές. Ενημερώθηκαν ότι βρίσκονται στον γιατρό των φυλακών, καθώς έχουν παρουσιάσει ψώρα και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Αμεσα σήμανε συναγερμός στις δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης στη Μαγνησία. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια ενημερώθηκαν από εκπαιδευτικούς για τα κρούσματα, αλλά και για το γεγονός ότι τόσο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, όσο και το προσωπικό των φυλακών δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση προκειμένου να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Οπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, άμεσα οι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης ενημέρωσαν τη διευθύντρια Υγείας Μαγνησίας, η οποία από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Υγείας Χρυσούλα Κολημήτρα και βάσει της ενημέρωσης που είχε από γιατρό των φυλακών, υπάρχουν δύο διαγνωσμένα κρούσματα σε ισάριθμους έγκλειστους από διαφορετικά κελιά. Η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική ως προς την πιθανότητα κινδύνου μετάδοσης της νόσου του δέρματος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνάς της, έγιναν όλα τα προβλεπόμενα σε ό,τι αφορά στην υγιεινή στον χώρο των κελιών, ενώ οι δύο νοσούντες ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή που τους δόθηκε από δερματολόγο. Προληπτικά μάλιστα θεραπεία ακολουθούν και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι. Η κ. Κολημήτρα τόνισε ότι τόσο το προσωπικό των φυλακών, όσο και οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Εκπαιδευτικοί στα… κάγκελα

Προχθές Κυριακή συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με τη συμμετοχή και του συντονιστή εκπαιδευτικών στο κατάστημα κράτησης Ι. Φόβου, εκπαιδευτικών και των δύο διευθυντών εκπαίδευσης Γ. Πολύζου της Πρωτοβάθμιας και Σ. Σαβελίδη της Δευτεροβάθμιας.

Οι εκπαιδευτικοί δεν έκρυψαν την αγωνία τους. Εθεσαν ζήτημα έλλειψης ενημέρωσης, η ενημέρωση επιβάλλεται από την εργατική νομοθεσία με νόμο του 2010, από τη διεύθυνση των φυλακών, προκειμένου να λάβουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους, αλλά και των συναδέλφων και μαθητών τους στα άλλα σχολεία που διδάσκουν εκτός φυλακών.

Εξέφρασαν μάλιστα φόβους ότι τα περιστατικά δεν διαγνώστηκαν άμεσα, ότι ίσως να μην είναι μόνο δύο και ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν έχουν κολλήσει και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το παράσιτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εθεσαν ερωτηματικά αν όντως οι έγκλειστοι ακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή που τους δόθηκε προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι και οι γύρω τους. «Εχουμε δει πολλές φορές πεταμένα φάρμακα», έλεγαν με νόημα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ζητηθεί περαιτέρω διερεύνηση από τη διεύθυνση Υγείας.

Ζήτησαν έγγραφες διαβεβαιώσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη αυτή τη φορά στα γραφεία της Διεύθυνσης Υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Η κ. Κολημήτρα ενημέρωσε τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις ενέργειες που έγιναν για την απολύμανση των χώρων των φυλακών και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν οι κρατούμενοι.

Ωστόσο από τους δύο διευθυντές εκπαίδευσης ζητήθηκε εγγράφως από τη Διεύθυνση Υγείας να πιστοποιήσει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Αν η έγγραφη διαβεβαίωση δόθηκε ή όχι δεν έγινε γνωστό έως και χθες.

Λειτούργησαν τα σχολεία

Πάντως τόσο το δημοτικό σχολείο, όσο και το γυμνάσιο λειτούργησαν κανονικά χθες.

Οι δύο διευθυντές είχαν ζητήσει από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή να λάβει ο Δήμος Βόλου απόφαση για το κλείσιμο των δύο σχολείων. «Από προχθές Κυριακή είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου αν χρειαστεί να κλείσουν τα δύο σχολεία. Μέχρι στιγμής τόσο η διεύθυνση των φυλακών, όσο και η Διεύθυνση Υγείας καθησυχάζουν», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

«Σύνηθες περιστατικό»

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε και με τον διευθυντή του ΕΚΚΝ Βόλου Βασίλη Αποστολάκη. «Είναι σύνηθες φαινόμενο στις φυλακές όχι μόνο του Βόλου, αλλά και ολόκληρης της χώρας όταν εισέρχονται κρατούμενοι από κλειστές δομές. Οι δύο στους πέντε έχουν ψώρα», είπε εκφράζοντας την απορία του για τη διάσταση που πήρε το θέμα. «Εχει γίνει απολύμανση των χώρων, των κλινοσκεπασμάτων και εκτός από τους δύο κρατούμενους προληπτική αγωγή ακολουθούν και οι άλλοι κρατούμενοι», είπε μιλώντας για ιατρικό απόρρητο που είδε το φως της δημοσιότητας και το οποίο «ίσως χρήζει πειθαρχικής έρευνας»!

Με προσφυγή στον εισαγγελέα προειδοποιούν και εκπαιδευτικοί σε περίπτωση που νοσήσουν, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους κι ίσως να ακολουθήσουν και οι ίδιοι προληπτική αγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου