ΤΟΠΙΚΑ

Τρ. Πλαστάρας: «Ετοιμοι για νέα αρχή οι μικρομεσαίοι»

τρ-πλαστάρας-ετοιμοι-για-νέα-αρχή-οι-220697

Νέα αρχή είναι έτοιμοι να κάνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και κινούμενοι στους άξονες της ψηφιοποίησης, της συνεργασίας και της εξωστρέφειας ατενίζουν πλέον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τη νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά τους.

Στην επισήμανση αυτή προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Τρύφων Πλαστάρας, στην κοπή πίτας της Ομοσπονδίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο κ. Πλαστάρας είπε ότι στόχος είναιοι μικρομεσαίοι να μπορέσουν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας συγκρατώντας το brain drain και να θωρακίσουν την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Όπως εξήγησε, μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα που δέχτηκε ισχυρά κτυπήματα εν μέσω κρίσης είναι οι μικρομεσαίοι. «Είναι οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες στήριξαν τόσο μέσα στην κρίση όσο και τώρα, δυνατά και πλειοψηφικά τον τομέα της απασχόλησης».

Τα τρία βασικά προβλήματα της κρίσης

Η υπερφορολόγηση, η υπερχρέωση και η έλλειψη ρευστότητας ήταν τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εν μέσω κρίσης.

«Αυτή η υπερφορολόγηση οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις στην υπερχρέωση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία από τις ρυθμίσεις που «έτρεξαν» την προηγούμενη περίοδο. Συμπληρωματικά στα παραπάνω είχαν να αντιμετωπίσουν και τη σημαντική απουσία ρευστότητας, καθώς η πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Όλα τα προαναφερθέντα προκάλεσαν ένα ασφυκτικό και αντιαναπτυξιακό πλαίσιο που έπνιξε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αρκετές άλλες μετρούν ακόμη και σήμερα τα τραύματά τους».

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πλαστάρας είπε ότι η αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στα παραπάνω βρίσκει τους επαγγελματοβιοτέχνες εν μέρει σύμφωνους στο κομμάτι της φορολογίας. «Η αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και έστω και αυτή η μικρή πτώση τους θα αποτελέσει μια μικρή «ανάσα» για τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι του ασφαλιστικού μας δείχνει μια επιστροφή στο παρελθόν και εκφράζουμε σημαντικές επιφυλάξεις. ότι και τα υψηλά εισοδήματα θα ενταχθούν στις χαμηλές κλάσεις», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου