ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι αγρότες της Μαγνησίας

σε-απόγνωση-οι-αγρότες-της-μαγνησίας-851206

Καθημερινά πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των αγροτών της Μαγνησίας, καθώς στο τέλος Ιουνίου λήγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η προθεσμία για την καταβολή των επιδοτήσεων, εντούτοις δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα δικαιώματα για το 2006.
Την ίδια ώρα οι τρεις Ενώσεις στο Νομό έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία υποβολής των δικαιωμάτων για την περίοδο του 2007.
“Η κατάσταση δεν πάει άλλο, ο εμπαιγμός αυτός δεν μπορεί να περάσει έτσι…”, επισήμανε χθες στον “Τ” ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, που δεν αποκλείει ακόμη και κινητοποιήσεις, αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιλύσουν το πρόβλημα.
Τις επόμενες μέρες επίκειται συνάντηση και των τριών προέδρων των Ενώσεων με τον αντινομάρχη κ. Δημ. Μεργιαλή, προκειμένου από κοινού πλέον σε επίπεδο Νομού να υπάρξει αντίδραση προς τις αρμόδιες αρχές.
Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που βιώνουν πολλοί αγρότες, είναι ότι υποχρεώνονται σε νέο δανεισμό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου και ενώ ακόμη περιμένουν να πληρωθούν για την προηγούμενη χρονιά.

Οι δεσμεύσεις και εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποδείχτηκαν γράμμα κενό, ενώ οι Ενώσεις δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αγροτών που ακόμη… περιμένουν στο ακουστικό τους… διότι δεν έχουν πρόσβαση στο on line σύστημα, άρα τα στοιχεία είναι μόνο στη διάθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου.
“Κοροϊδεύουν τον κόσμο από Παρασκευή σε Δευτέρα και το αντίστροφο, καταγγέλλει ο κ. Πρίντζος και συμπληρώνει: “Δυστυχώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μία ακόμη φορά αυτοδιαψεύστηκαν”.

Οι ελαιοπαραγωγοί
Σε απόγνωση εξάλλου βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου που βλέπουν τα προϊόντα τους αδιάθετα και τις τιμές να μην αναπληρώνουν σε καμία περίπτωση τις απώλειες στο εισόδημά τους.
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων και αποφασίστηκε όπως ζητηθεί η παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν να γίνει αποθεματοποίηση, οι ελιές καλής ποιότητας και το λάδι να διατεθούν στο στρατό και τα Νοσοκομεία και της κατώτερης ποιότητας να διατεθούν για ελαιοποίηση.
Παράλληλα θα διεκδικήσουν την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνουμε από τη μη διάθεση των προϊόντων με 0,60 λεπτά.
Στη σύσκεψη είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές του Νομού Μαγνησίας, παραβρέθηκε όμως μόνο η βουλευτής Ροδούλα Ζήση και ο αντινομάρχης Δημήτρης Μεργιαλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου