ΤΟΠΙΚΑ

«Φωνή υπεράσπισης των δικαίων ο Χριστόδουλος»

φωνή-υπεράσπισης-των-δικαίων-ο-χριστ-220734

Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη χθεσινή παρουσίαση βιβλίου για τον Μακαριστό – Σήμερα τελείται μνημόσυνο στον Αγιο Νικόλαο

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μακαριστό Χριστόδουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από την εκδημία του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, που θα τελέσει σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου μνημόσυνο για τον Μακαριστό επίσης στον Μητροπολιτικό Ναό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με δακρυσμένα μάτια παρακολούθησαν κληρικοί και λαϊκοί τη χθεσινή εκδήλωση, που είχε ως επίκεντρο το νέο βιβλίο του αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, ιεροκήρυκα, με τίτλο «Χριστόδουλος, Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, 1974 – 1998» και το διακύβευμα του κοσμαγάπητου Αρχιεπισκόπου για μια Εκκλησία ζωντανή και δυναμική.

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Παπαθανασόπουλος και ο π. Δημήτριος Κατούνης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, διευθυντής της σχολής αγιογραφίας «Διά χειρός», με τον Νίκο Βαραλή διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος να προλογίζει την εκδήλωση.

Οι ομιλητές σκιαγράφησαν με αδρές πινελιές την πνευματική και κοινωνική παρακαταθήκη, το ηγετικό χάρισμα που διέκρινε τον Μακαριστό, τη δύναμη λόγων και έργων, που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα σε χιλιάδες ψυχές.

Στενός συνεργάτης του Μακαριστού, ο συγγραφέας του βιβλίου, π. Επιφάνιος Οικονόμου, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παραθέτοντας τα στοιχεία που καθιστούν σημείο αναφοράς τον Χριστόδουλο, δώδεκα χρόνια μετά την εκδημία του, στις 28 Ιανουαρίου του 2008.

«Το σίγουρο όμως είναι πως ο Χριστόδουλος ήταν μια φωνή πολύ ισχυρή για την υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας και πιστεύω ότι την έχει ανάγκη αυτή την εποχή πάρα πολύ. Ο λαός μας με πολλή συγκίνηση και χαρά αποδέχεται κάθε τι το οποίο τον αφορά, κάθε πρωτοβουλία, κάθε εκδοτική προσπάθεια, κάθε εκδήλωση μνήμης για το πρόσωπό του και με ευγνωμοσύνη πάντα στέκεται απέναντι και σε μένα προσωπικά και στην τοπική μας Εκκλησία, που όλα αυτά τα χρόνια κρατάμε τη μνήμη του ζωντανή. Ο Χριστόδουλος είναι πάντα παρών στις καρδιές και τις μνήμες όλων και η πληθωρική παρουσία του λαού μας, των απλών ανθρώπων στις εκδηλώσεις που τον αφορούν, αποδεικνύει του λόγου το αληθές» είπε.

Πολλά τα στοιχεία που καθιστούν ξεχωριστή την προσωπικότητα του Μακαριστού, με τον π. Επιφάνιο να ανατρέχει «στο μοναδικό χάρισμα επικοινωνίας που είχε με τους ανθρώπους να γίνεται παιδί με τα παιδιά, μεγάλος με τους μεγάλους, να μιλά στις καρδιές, να γίνεται μπροστάρης στους αγώνες. Το πληθωρικό χαμόγελό του, που τον έκανε οικείο και φίλο και πατέρα και αδελφό με τους ανθρώπους, το γεγονός ότι κατέστησε την εκκλησία μάνα αληθινή του λαού, ένα καταφύγιο για όλους, νομίζω ότι είναι μερικά από τα στοιχεία που τον καθιστούν τόσο αγαπητό, επίκαιρο και μοναδικό στις καρδιές μας» υπογράμμισε.

Απαντώντας, τέλος, στο ερώτημα ποια θα ήταν η πορεία της Ελλάδας αν ζούσε σήμερα ο Χριστόδουλος, ο π. Επιφάνιος είπε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Θα ήταν μια δυνατή φωνή, μια πολύ δυναμική παρουσία κοντά σε έναν λαό που δοκιμάζεται, μια φωνή υπεράσπισης των δικαίων του, αλλά και των εθνικών μας δικαίων, που τη χρειάζεται πάρα πολύ ο τόπος μας σήμερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου