ΤΟΠΙΚΑ

Ο Χρίστος Ξενάκης στην αστρονομική ομιλία της Κυριακής

ο-χρίστος-ξενάκης-στην-αστρονομική-ομ-221071

Την ερχόμενη Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας του νέου έτους στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο «Ματσάγγου», στον Βόλο από τον Δρ. Χρίστο Θ. Ξενάκη με θέμα: «Εξερευνώντας τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος».

Η συναρπαστική έρευνα στο ηλιακό μσύστημα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον τις περασμένες πέντε δεκαετίες. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1.800 ουράνια σώματα, μικρότερα των γνωστών πλανητών, τα οποία βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και ονομάζονται «μεταποσειδώνεια». Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από μερικές δεκάδες km μέχρι και 2.600 km!

Τα σώματα αυτά, οι αστρονόμοι τα έχουν κατατάξει, ανάλογα με τις τροχιές τους, σε τρεις κατηγορίες: α) Τα αντικείμενα της «Ζώνης Kuiper», με αποστάσεις από 30πλάσιες ως 50πλάσιες της απόστασης Γης – Ήλιου. β) Τα αντικείμενα «διασκορπισμένου δίσκου» με αποστάσεις από 50 ως 100 την απόσταση Γης – Ήλιου γ) Τα «αποσπασμένα αντικείμενα», με αποστάσεις από μερικές δεκάδες ως και μερικές εκατοντάδες φορές την απόσταση αυτή. Πέρα από όλα αυτά, εικάζουν ότι βρίσκεται μια τεράστια περιοχή που περιβάλλει όλα τα προηγούμενα και ονομάζεται «νέφος του Oort», με διαστάσεις από 20.000 ως και πάνω από 100.000 την απόσταση Γης – Ήλιου, προφανώς ανεξερεύνητη ακόμη!

Το 2014, εμφανίζεται ένα νέο μυστήριο στην έρευνα αυτών των περιοχών και τίθεται το θέμα της ύπαρξης ενός μεγάλου πλανήτη με μάζα 5 τουλάχιστον φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, που επηρεάζει τις τροχιές μεγάλων ουράνιων αντικειμένων που βρίσκονται στα έξω όρια της «ζώνης Kuiper». Έτσι ξεκίνησε η έρευνα για την εύρεση του «Ένατου Πλανήτη»!

Μεγάλη βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή προσφέρουν τα μεγάλα γήινα τηλεσκόπια ALMA, SUBARU, κλπ., το αναμενόμενο να λειτουργήσει διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb», καθώς και το διαστημικό ερευνητικό σκάφος του προγράμματος «New Horizons», που μας έχει δώσει εξαιρετικές πληροφορίες για πολλά ουράνια σώματα, με κορωνίδα τη φωτογραφία της διπλής «Εσχάτης Θούλης»!

Στο μαγικό αυτό ταξίδι όσοι παρακολουθήσουν την ομιλία θα γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές επιστήμονες, τα νέα σώματα που ανακαλύπτονται, μερικούς σημαντικούς «νάνους πλανήτες», αλλά και άλλα εξωτικά ουράνια αντικείμενα, καθώς και τα μελλοντικά σχεδιαζόμενα ερευνητικά προγράμματα από τη NASA, την ESA, κ.ά.

Ο κ. Ξενάκης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη φυσική. Εξειδικεύτηκε στο Παρίσι, στη Λυών και στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής φυσικής, υπήρξε Διευθυντής Λυκείου και Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών.

Έχει εργαστεί ακόμη ως Καθηγητής Φυσικής και Συντονιστής του Τομέα Φυσικών Επιστημών στο European School of Brussels – III (Βέλγιο). Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως εξωτερικός Ερευνητής, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως διδάσκων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και ως διδάσκων στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. αυτής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου