Συνάντηση στο Υπ. Υποδομών για τις επισκευές των δρόμων Αγίων Σαράντα, Παρίσαινας, Ανάληψης

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-27, 20:17:32
Συνάντηση στο Υπ. Υποδομών για τις επισκευές των δρόμων Αγίων Σαράντα, Παρίσαινας, Ανάληψης

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή

 

Σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Ζαγοράς- Μουρεσίου κ. Πατή Κουτσάφτη και τον Αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Κοντογιώργο, είχαν συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, οι δύο βουλευτές υποστήριξαν το αίτημα του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου για έγκριση κονδυλίου ύψους 800.000€, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα επισκευής των δρόμων που οδηγούν στις φημισμένες παραλίες του Ανατολικού Πηλίου, Άγιοι Σαράντα, Παρίσαινα και Ανάληψη.

Τα συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, κυρίως από τις πλημμύρες και τα κατολισθητικά φαινόμενα του 2018. Οι δύο βουλευτές τόνισαν προς τον υπουργό την αναγκαιότητα των έργων, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου του Ανατολικού Πηλίου εξυπηρετούν πλήθος αγροτών της περιοχής, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός άκουσε με προσοχή το αίτημα και δήλωσε ότι στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων του Π.Δ.Ε. (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) θα κάνει ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει απαντήσει για τον τρόπο και το ύψος της χρηματοδότησης των συγκεκριμένων επισκευών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος όσο και οι δύο βουλευτές έθεσαν προς τον υπουργό και το ζήτημα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών ένταξης του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου στις περιοχές που πλήττονται από κατολισθητικά φαινόμενα, προκειμένου να συνεχιστούν τα αναγκαία έργα υποδομής στην περιοχή, αλλά και κυρίως να αποζημιωθούν οι εκατοντάδες πολίτες,  των οποίων οι οικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις φυσικές καταστροφές του 2018. Για την ένταξη του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου στις περιοχές που έχουν πληγεί από κατολισθητικά φαινόμενα απαιτείται έκδοση Κ.Υ.Α. (Κοινής Υπουργικής Απόφασης), προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες. Ο υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απάντησε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει φύγει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την υπογραφή του και αναμένονται οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργείων. Οι συμμετέχοντες επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ενημερώθηκαν ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί η αναγκαία Κ.Υ.Α..

Οι επικεφαλείς του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου και οι δύο βουλευτές ευχαρίστησαν τον υπουργό για το έμπρακτο ενδιαφέρον του, κυρίως για τους μειονεκτικούς δήμους δυσπρόσιτων περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως ο  Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου.

Μεγάλα προβλήματα στη μελέτη για τις συνδυασμένες μεταφορές

Νωρίτερα, οι βουλευτές Χρ. Μπουκώρος και Αθ. Λιούπης συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή μαζί με τους καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξιο Δέφνερ και κ. Κωνσταντίνο Λαλένη, για το ζήτημα της χρηματοδότησης της μελέτης για τις συνδυασμένες μεταφορές στη Μαγνησία και την αξιοποίηση των υποδομών, όπως το λιμάνι και ο σιδηρόδρομος.

Ο υπουργός εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για τον τρόπο σύναψης της σύμβασης για τη μελέτη, τονίζοντας ότι λόγω των σοβαρών ελλείψεων στη σύμβαση δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος για τη χρηματοδότησή της.

Από την πλευρά τους, οι δύο καθηγητές αναγνώρισαν τις ελλείψεις και τα κενά της σύμβασης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ολοκληρώσει τα 2/3 της μελέτης.

Οι βουλευτές Χρ. Μπουκώρος και Αθ. Λιούπης άσκησαν κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας ότι παρά την εξαγγελία της συγκεκριμένης μελέτης εν μέσω μεγάλης δημοσιότητας, δεν υπήρξε μέριμνα και κανένας συγκεκριμένος κώδικας για τη χρηματοδότησή της, στο ποσοστό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο ότι θα χρηματοδοτήσει. Ωστόσο, οι δύο βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την ολοκλήρωση της μελέτης.

Ο Υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, από την πλευρά του, αναγνωρίζοντας το έργο των δύο καθηγητών και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και τη χρησιμότητα της μελέτης για το μέλλον των συνδυασμένων μεταφορών στη Μαγνησία, δεσμεύθηκε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης της συγκεκριμένης μελέτης, με την προϋπόθεση της υπογραφής νέας και ολοκληρωμένης από κάθε άποψη σύμβασης.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=