ΤΟΠΙΚΑ

Διαστημικές αποστολές από τον Βόλο στο πλαίσιο πανελλαδικού διαγωνισμού

διαστημικές-αποστολές-από-τον-βόλο-στ-221952

Το σήμα της εκκίνησης των διαστημικών αποστολών, που εμπνεύστηκαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θα εκτοξεύσουν τις ιδέες τους στο διάστημα, στο πλαίσιο πανελλαδικού διαγωνισμού, δόθηκε χθες από τον Βόλο και το αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διοργανώθηκε το κύριο μέρος της δράσης, με τη συγκρότηση των σχολικών ομάδων.

Η τελική επιλογή της μαθητικής ομάδας, που θα παρουσιάσει το καλύτερο πείραμα και θα ταξιδέψει στο διάστημα με τη NASA, θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο, σε πανελλαδικό επίπεδο, στην Αθήνα.

Μαθητές από τον Βόλο και τη Λάρισα, όπως και από την υπόλοιπη Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα υποβάλουν τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για πειραματική διάταξη, που θα ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα την τρέχουσα χρονιά. Η πειραματική διάταξη έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και υποστηρίζει την πραγματοποίηση καινοτόμου πειράματος, που θα βοηθήσει στην εκτέλεση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Η πειραματική διάταξη, που θα επιλεγεί σε εθνικό επίπεδο, θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις σε πύραυλο της BLUEORIGIN. Ο πύραυλος NEWSHEPARD θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γη. Η ομάδα μαθητών, που θα παρουσιάσει την καλύτερη ιδέα για το τι πείραμα μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της κάψουλας, ενώ αυτή θα βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, θα έχει την ευκαιρία να την υλοποιήσει με την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας της ΕΕΦ και να ταξιδέψει στο διάστημα με τη συνδρομή της NASA.

Πρόκειται για μοναδική διαθεματική δράση, που βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία. Απώτερος σκοπός της είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών και την παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχόμενου στην επιστήμη και την τεχνολογία (π.χ. τομέας ρομποτικής και ηλεκτροκίνησης), η μηχανική και ο μηχανολογικός σχεδιασμός και τα μαθηματικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου