ΤΟΠΙΚΑ

Το FameLab για πρώτη φορά στον Βόλο

το-famelab-για-πρώτη-φορά-στον-βόλο-221967

Στον πρωτοποριακό διεθνή διαγωνισμό επιστήμονες παρουσιάζουν σύνθετα θέματα με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό

Είναι το «bigbang» ή η κβαντική τηλεμεταφορά» έννοιες δυσνόητες και στο ευρύ κοινό… «ακαταλαβίστικες» από τα χείλη επιστημόνων; Πόσα θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει και να αφομοιώσει από μια παρόμοια επιστημονική παρουσίαση που διαρκεί μόλις τρία λεπτά; Αυτό είναι το στοίχημα για τους επιστήμονες νέους και μεγαλύτερους που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό FameLab 2020, η προκριματική φάση του οποίου θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στον Βόλο.

Οι Θεόδωρος Καρακασίδης καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Λουκάς Ζαχείλας αναπληρωτής καθηγητής στο Tμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φέρνουν τον διεθνή διαγωνισμό στην πόλη, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να επικοινωνήσουν επιστημονικού ενδιαφέροντος ζητήματα στο ευρύ κοινό στη «γλώσσα» του σε μόλις τρία λεπτά.

Ο διαγωνισμός FameLab 2020, που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το British Council τα τελευταία 13 χρόνια, έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Στόχος του ελληνικού διαγωνισμού είναι ο νέος επιστήμονας που θα ξεχωρίσει για το πάθος του και για την επικοινωνιακή του δεινότητα και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον μεγάλο διεθνή τελικό στη Βρετανία.

H ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Για πρώτη φορά στον Βόλο

Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται στον Βόλο υπό την αιγίδα και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μια από τις προκριματικές διαδικασίες μέσω των οποίων θα αναδειχθούν αυτοί που θα περάσουν στον ελληνικό τελικό.

Η προκριματική φάση στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Από την προκριματική φάση θα περάσουν δύο άτομα και ένας επιλαχών για τον μεγάλο ελληνικό τελικό.

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Απριλίου, στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2020.

Επιστήμη σε τρία λεπτά

Ποια είναι όμως η διαδικασία; Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους τρία μόλις λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπήθα επιλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίουμέσα από την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab. Ολες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Το κοινό θα αναδείξει τον αγαπημένο του επιστήμονα

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festivalστη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2020.

Οι δέκα φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην επικοινωνία από Βρετανούς experts. Οι τρεις finalist της κριτικής επιτροπής, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας, συνολικής αξίας 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εμπειρία από το 2017 για το Π.Θ.

Η προκριματική φάση του διαγωνισμού μπορεί να διεξάγεται για πρώτη φορά στον Βόλο, το Π.Θ. έχει όμως την εμπειρία.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρακασίδης και ομάδα φοιτητών από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχε συμμετέχει στον διαγωνισμό που έγινε στην Αθήνα το 2017 και μάλιστα μία από τις συμμετέχουσες φοιτήτριες πέρασε και στον τελικό.

Όπως κατέγραψε τότε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε δημοσίευμά του, ο κ. Καρακασίδης είχε προτρέψει τους φοιτητές του να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια δεξιότητα η οποία θα τους φανεί χρήσιμη στη δουλειά τους, γιατί στο μέλλον θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν έννοιες επιστημονικές στον απλό κόσμο, ως μηχανικοί».

Στον κ. Καρακασίδη έγινε πρόταση για τη διοργάνωση προκριματικού διαγωνισμού στον Βόλο.

Ο κ. Καρακασίδης και ο κ. Ζαχείλας θα είναι μάλιστα οι επιστήμονες της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού μέσα από τον οποίο θα προκύψουν οι συμμετοχές στον πανελλήνιο διαγωνισμό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου