ΤΟΠΙΚΑ

Ο εφιάλτης δεν πέρασε για τον 55χρονο θύμα επίθεσης πιτ μπουλ

ο-εφιάλτης-δεν-πέρασε-για-τον-55χρονο-θύ-222003

Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στη δουλειά του, τίποτα, όμως, δεν είναι ίδιο

«Τον πρώτο καιρό ξυπνούσα στη μέση της νύχτας και δεν μπορούσα να ξανακοιμηθώ. Ακόμη και τώρα βλέπω εφιάλτες. Να μου επιτίθενται άγρια σκυλιά και να με κατασπαράσσουν. Ζω από θαύμα και μου φθάνει που είμαι όρθιος και μπορώ να βλέπω την οικογένειά μου και να με βλέπει κι αυτή». Συγκλονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 55χρονος Βολιώτης ταχυδρομικός Βασίλης Σαλαμούρας, ο οποίος την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 12 περίπου το μεσημέρι κι ενώ διένειμε την αλληλογραφία στα Κήπια Ανακασιάς, έπεσε στα δόντια πιτ μπουλ που ξέφυγε από την αυλή σπιτιού ιερέα. Σήμερα 50 ημέρες μετά το παραλίγο φονικό συμβάν προσπαθεί να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική του ζωή, που επέστρεψε μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εμεινε εκτός εργασίας 50 ημέρες προκειμένου να μπορέσει να αναρρώσει και αφού προηγήθηκε τετραήμερη νοσηλεία του στο Νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε με βαρύτατα τραύματα στο πόδι και το χέρι που του προκάλεσαν τα φονικά σαγόνια του πιτ μπουλ. «Βρίσκομαι σε περίοδο δοκιμαστικής προσαρμογής» λέει ο 55χρονος ταχυδρομικός και δεν αναφέρεται μόνο στα τραύματα στο πόδι και στο χέρι του, ιδίως στο πόδι, που δεν του επιτρέπει να κινηθεί με άνεση για να κάνει τη δουλειά του η οποία έχει συσσωρευτεί ελλείψει επαρκούς αριθμού ταχυδρομικών υπαλλήλων για τη διανομή της εργασίας.

Βαθύτερα είναι για τον ίδιο τα τραύματα της ψυχής και το αίσθημα της παραλίγο απώλειας της ζωής. «Ούτε που μπορώ να σκεφτώ ότι θα πλησιάσω σε αυλόπορτα. Φοβάμαι ότι θα το ξαναζήσω. Από το συγκεκριμένο σπίτι δεν πρόκειται να ξαναπεράσω. Την πρώτη ημέρα που επέστρεψα στη δουλειά βρέθηκα στην περιοχή και κοιτούσα από μακριά. Νόμιζα ότι από την αυλή θα πεταχτούν σκυλιά και θα μου επιτεθούν», περιγράφει τα συναισθήματά του όταν βρέθηκε στα Κήπια Ανακασιάς λίγο μακριά από το σημείο όπου παραλίγο να χάσει τη ζωή του ενώ διένειμε την καθημερινή αλληλογραφία. Τίποτα δεν προμήνυε ότι για τον ίδιο ξεκινούσε ένα μεροκάματο τρόμου.

Τότε πλησιάζοντας στη μονοκατοικία με την αυλή για να αφήσει την αλληλογραφία διαπίστωσε ότι η αυλόπορτα ήταν ανοιχτή. Ενα πιτ μπουλ κινούνταν απειλητικά προς το μέρος του.

Το σκυλί βγήκε από την αυλή και του όρμησε. Εκείνος στην προσπάθειά του να ξεφύγει άφησε το μηχανάκι και άρχισε να τρέχει γύρω από αυτό, ενώ παράλληλα καλούσε σε βοήθεια.

Ο σκύλος τον πρόλαβε και τον άρπαξε από την γάμπα, κόβοντας ολόκληρο κομμάτι. Τον έριξε κάτω κι άρχισε να τον δαγκώνει στα χέρια και στο σαγόνι. Επί δέκα ολόκληρα λεπτά ο ταχυδρομικός προσπαθούσε να ξεφύγει από τα σαγόνια του άγριου σκυλιού, το οποίο τον άφησε μόνο όταν άφησε και το ίδιο την τελευταία του πνοή. Πνιγόταν από τα σχοινιά που το τραβούσαν από τον λαιμό για να μην κατασπαράξει τον ταχυδρομικό, τα φονικά του ένστικτα όμως στοίχισαν και στον ίδιο το σκύλο τη ζωή.

Ζητεί μέτρα

Αυτά τα γεγονότα ο Βασίλης Σαλαμούρας φέρνει ξανά και ξανά στο μυαλό του. «Στην περίοδο της άδειάς μου σκεφτόμουν τις στιγμές που έζησα, πως γλίτωσα από θαύμα. Σκεφτόμουν όμως κι άλλες επιθέσεις από σκύλους που κατά καιρούς δέχονται συνάδελφοί μου την ώρα του καθήκοντος. Τι αντιμετωπίζουμε πάνω στη δουλειά μας. Πρόκειται για περιστατικά που μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρά και τα ξεπερνάμε. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν μπορείς να βγαίνεις για δουλειά και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψεις στην οικογένειά σου. Εγώ θα πέθαινα με τον χειρότερο τρόπο. Ζω και αυτή είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτό με κρατάει», αναφέρεται στις απανωτές επιθέσεις που έχουν δεχθεί ταχυδρομικοί από αδέσποτα και έχουν τραυματιστεί.

Ο ίδιος το μόνο που θέλει είναι να βοηθήσει με την περιπέτειά του. «Είναι θέμα χρόνου να ξαναγίνει αν δεν ληφθούν μέτρα. Θέλω να βοηθήσω να μην βιώσει κανένας άνθρωπος αυτό που βίωσα εγώ» τονίζει ο 55χρονος ζητώντας αυστηροποίηση των κανόνων για επιθετικές ράτσες σκυλιών και μάλιστα με νόμο. Δεν μπορούν να είναι κατοικίδια σκυλιά με φονικά ένστικτα. Χθες ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος. Δεν είμαστε μόνο οι ταχυδρομικοί που έχουμε επαφή με σπίτια. Και οι deliverάδες τους ίδιους κινδύνους διατρέχουν» εκφράζει τη φοβία του.

«Μου έλεγε ότι είναι δοκιμασίες από τον Θεό»

Η επιστροφή του στη δουλειά δεν σημαίνει ότι επέστρεψε στην καθημερινότητα. Το παρά λίγο φονικό περιστατικό που έζησε θα του θυμίζει όχι μόνο ο τομέας που κάνει διανομή αλληλογραφίας, αλλά και τα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν με τον ιερέα ιδιοκτήτη του πιτ μπουλ που του επιτέθηκε αλλά και τουλάχιστον δύο ακόμη σκυλιών της ίδιας ράτσας.

Ο ιερέας σοκαρισμένος και ο ίδιος από τις εικόνες που αντίκρισε έξω από την αυλόπορτά του όταν επιχείρησε να βάλει μέσα στο ιδιωτικό του πάρκινγκ το αυτοκίνητό του, επισκέφτηκε τον 55χρονο στο Νοσοκομείο.

«Μου ζητούσε συγχώρηση. Κατάλαβε, είδε τον τρόμο μου, ότι έζησα από θαύμα», λέει ο Βολιώτης ταχυδρομικός.

«Μου έλεγε όμως ότι όλα είναι δοκιμασίες που μας βάζει ο Θεός. Εγώ πιστεύω στον Θεό και δεν πιστεύω ότι μου έστειλε αυτό το περιστατικό για να με δοκιμάσει. Πέρασα κανονικά απέναντι. Είχα τη μούρη του μπροστά στο πρόσωπό μου. Με κοιτούσε σαν να μου έλεγε, δεν γλιτώνεις, σε σκοτώνω. Πλέον δεν σκέφτομαι να πλησιάσω σε αυλόπορτα. Γάτα περνά από πίσω μου και τρομάζω. Το θέμα είναι να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για να μη συμβεί ποτέ σε κανέναν κάτι παρόμοιο», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου