ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή διεκδικούν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων

μείωση-φπα-στον-χαμηλό-συντελεστή-διε-222123

Ισχυρό πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών γυμναστηρίων αποτελεί ο αυξημένος ΦΠΑ ύψους 24%, με τον κλάδο να διεκδικεί μείωση στο 6%, προκειμένου οι επιχειρήσεις να καθίστανται βιώσιμες. Επιπλέον, η λειτουργία μη αδειδοτημένων γυμναστηρίων προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες επιχειρήσεις, σε περίοδο που καταγράφεται αύξηση των εγγραφών σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν χθες στη διάρκεια του 2ου φόρουμ ιδιοκτητών γυμναστηρίων Θεσσαλίας, που διοργανώθηκε στον Βόλο.

Στόχος του φόρουμ ήταν να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων για σημαντικά τρέχοντα θέματα του κλάδου και να έρθουν σε άμεση επαφή με εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο. Παράλληλα, διοργανώθηκε ειδικό σεμινάριο με θεματολογία, η οποία αφορά άμεσα στους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων.

Κυρίαρχο ζήτημα, που απασχολεί έντονα τον κλάδο, είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 24%, που ισχύει σήμερα, στο 6%, προκειμένου οι επιχειρήσεις να καθίστανται βιώσιμες.

«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν με τον ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης στο 24%» επισήμανε ο Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων «και σε αυτό το πλαίσιο διεκδικούμε μείωση στο 6%, προκειμένου τα γυμναστήρια να είναι βιώσιμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο ισχύει ο χαμηλότερος συντελεστής στο ποσοστό του 5%. Από την πλευρά μας αρχίζουμε ήδη αγώνα για τη μείωση του ΦΠΑ, διότι δεν γίνεται αλλιώς. Στην περίπτωση που η πρότασή μας υιοθετηθεί και θα γυμνάζεται περισσότερος κόσμος, με την υποχώρηση του ΦΠΑ ως αποτέλεσμα θα έχουμε τη μείωση των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και απώλειας εργατοωρών, που σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου η πολιτεία θα είναι κερδισμένη. Να αναφερθεί ότι με τον ισχύοντα ΦΠΑ, στην περίπτωση που γυμναστήριο κάνει ταμείο 1.000 ευρώ, τα 240 είναι φόρος. Το πλήγμα είναι καίριο. Επιπλέον, έχει αυξηθεί ο κόσμος που γυμνάζεται, καθώς από την πλευρά μας προσπαθούμε να αποτελούμε, πέρα των άλλων, και την πλέον χαμηλόκοστη διασκέδαση» υπογράμμισε ο κ. Κλεοβούλου.

Ισχυρό, επίσης, πλήγμα στον κλάδο αποτελούν η λειτουργία μη αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, όπως επισημάνθηκε στο χθεσινό φόρουμ, οι αντίστοιχες που κάνουν υπέρβαση της δικαιοδοσίας τους όσον αφορά στις υπηρεσίες, όπως λόγου χάρη λειτουργία σχολής χορού και ταυτόχρονα παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης, αλλά και σε επίπεδο συλλόγων, που λειτουργούν γυμναστήρια.

Ανασταλτικά στην εύρυθμη λειτουργία των γυμναστηρίων λειτουργούν και οι διατάξεις της ΑΕΠΙ για τη χρήση μουσικής, στο πλαίσιο εφαρμογής των οποίων οι επιχειρήσεις καταβάλλουν υψηλά ποσά.

Σε τοπικό επίπεδο, όπως υπογράμμισε ο Αποστόλης Κοσμάς, υπεύθυνος των γυμναστηρίων Gym Way, «κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η σύσταση συλλόγου ιδιοκτητών γυμναστηρίων, προκειμένου να υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση σε επίπεδο κλαδικών θεμάτων, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, να λαμβάνονται αποφάσεις συλλογικές και να προστατεύσουμε το επάγγελμά μας γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ 24%, είναι πλήγμα για τον κλάδο, κυρίως, όμως, για τον κόσμο, διότι η γυμναστική είναι ακριβή και πρέπει να μειωθεί το ποσοστό στον χαμηλό συντελεστή, προκειμένου η γυμναστική να γίνει περισσότερο προσιτή».

Απασχόλησαν, επίσης, οι θεματικές ενότητες, μεταξύ άλλων, για τις κλαδικές συμβάσεις, τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλήνιας συνδιάσκεψης με θέμα «Ανάπτυξη και αναβάθμιση μαζικής άθλησης», η λειτουργία του ελληνικού μητρώου επαγγελματιών σωματικής άσκησης, πλεονεκτήματα για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, προβλήματα από την εφαρμογή του νέου γενικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, φοροτεχνική λειτουργία επιχείρησης γυμναστηρίου, οι προσανατολισμοί και μέλλον των ιδιωτικών γυμναστηρίων.

Το φόρουμ συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Λάρισας, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων του Βόλου, υπό την αιγίδα των EHFA, GREPS και Europe Αctive.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου