ΤΟΠΙΚΑ

Στον «χάρτη» πάλι η Κωνσταντινούπολη -ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

στον-χάρτη-πάλι-η-κωνσταντινούπολη-223565

Νέα κρουαζιερόπλοια βάζουν στα δρομολόγιά τους τον Βόλο – Επιστροφή στις καλές εποχές από το 2021

Θετικά τα μηνύματα για την κρουαζιέρα. Η Κωνσταντινούπολη μπήκε και πάλι στο χάρτη ταξιδιών μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιρειών μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, γεγονός που επηρεάζει θετικά το λιμάνι του Βόλου και τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και κάνει τον τουριστικό κόσμο να αισιοδοξεί για επιστροφή στις καλές εποχές από το 2021.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ηδη οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να έχουν αισθητή αύξηση το τρέχον έτος που ξεκίνησε. Αν και ακόμη δεν έχουν δηλωθεί στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από ναυτιλιακούς πράκτορες, στο λιμάνι του Βόλου θα υπάρξουν τουλάχιστον 34 αφίξεις από περίπου 22 που ήταν πέρυσι.

Φέτος επιλέγει τον Βόλο και το κρουαζερόπλοιο Αmera, το νέο πλοίο της γερμανικής Phoenix Reisen. Το κρουαζιερόπλοιο έχει δυνατότητα μεταφοράς 834 ατόμων, ενώ έχει πλήρωμα 420 ατόμων. Θα κάνει την θαλάσσια διαδρομή Μονακό -Μάλτα – Γκόζο – Χανιά – Ρόδο – Μποντρούμ – Τσεμέ – Βόλος – Μονεμβασιά – Κέρκυρα – Βενετία.

Ανοδική τάση στην κρουαζιέρα παρατηρείται ήδη από το 2018, ήταν όμως μικρή και τότε ο τουριστικός κόσμος εκτιμούσε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθουν οι καλές εποχές του 2015 και πριν, που κάθε χρόνο έπιαναν το λιμάνι του Βόλου από 40 έως και 60 πλοία κρουαζιέρας.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία το 2016 και το 2017 είχαν τεράστιο αντίκτυπο που επηρέασε τον Βόλο. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσαρα χρόνια για να δει φως στον ορίζοντα ο τουριστικός κόσμος και η Κωνσταντινούπολη να ανοίξει και πάλι.

Για το 2021 έχουν ήδη κλειστεί 25 αφίξεις όταν άλλα έτη ενώ έμπαινε η καινούργια χρονιά, ωστόσο υπήρχε θολή εικόνα για την κίνηση.

Οι ναυτιλιακοί πράκτορες παρατηρούν την αυξητική κίνηση της κρουαζιέρας και έχουν αναθαρρήσει.

Το Celestyal Crystal έφθασε να κάνει πέρυσι πέντε εβδομαδιαίες προσεγγίσεις και αρχίζει ξανά τις κρουαζιέρες από τον Απρίλιο. Θα έχει και φέτος προσεγγίσεις στο λιμάνι του Βόλου σε εβδομαδιαία βάση, βάζοντας πια στον χάρτη του και την Κωνσταντινούπολη. Θα κάνει τη διαδρομή Πειραιάς – Κωνσταντινούπολη – Τσανάκαλε – Βόλος – Ηράκλειο – Σαντορίνη – Μύκονος.

Ναυτιλιακοί πράκτορες επισημαίνουν ότι τώρα που άνοιξε η Κωνσταντινούπολη ο Βόλος είναι το πρώτο λιμάνι στην έξοδο του Αιγαίου.

Η επιμελητηριακή σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θέκλα Καμμένου λέει ότι αν δεν υπάρξει αρνητική εξέλιξη που θα μπορούσε να αναταράξει το ήσυχο κλίμα της ευρύτερης περιοχής, τότε φθάνει η στιγμή που η κρουαζιέρα θα επιστρέψει και πάλι στις καλές της εποχές.

Η κ. Καμμένου προσδιορίζει αυτή τη χρονική στιγμή από το 2021 τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει το άνοιγμα της Κωνσταντινούπολης για την κρουαζιέρα.

«Πάντοτε όταν δούλευε η Κωνσταντινούπολη, δούλευε και το λιμάνι του Βόλου. Η τύχη μας είναι σε αυτό το κομμάτι της κρουαζιέρας, της Βορειοανατολικής Μεσογείου. Το μεταναστευτικό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και δεν επηρεάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι θέμα χρόνου να βάλουν πλώρη για τον Βόλο. Προς επίρρωση η κ. Καμμένου αναφέρεται στο κρουαζιερόπλοιο Aida που από το 2021 επιστρέφει.

Παλαιότερα το Aida προσέγγιζε το λιμάνι κάθε δέκα μέρες κάνοντας την κρουαζιέρα Ηράκλειο – Κωνσταντινούπολη – Πειραιάς – Μύκονος – Ισραήλ – Κύπρος.

Η κ. Καμμένου επισημαίνει τέλος ότι θα πρέπει να επωφεληθούμε των προοπτικών που διανοίγεται μπροστά μας. «Να μιλάμε μεταξύ μας και να συνεννοούμαστε για σοβαρές δράσεις και όχι φωτογραφίας», είναι το μήνυμα που στέλνει.

Η εικόνα πανελλαδικά για το 2019

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος οι αφίξεις κρουαζιέρας για το 2019 σημείωσαν άνοδο σημαντικά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Οι αφίξεις ανήλθαν στις 3.899 (από 3.410 το 2018), σημειώνοντας αύξησης της τάξεως του 14,34% και οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας ανήλθαν στις 5.537.500 (από 4.788.642 το 2018), σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,64%.

Η Ενωση Λιμένων Ελλάδος ενημερώνει ότι οι πρώτοι είκοσι προορισμοί κρουαζιέρας διατηρούνται οι ίδιοι, με κάποιες μικρές ανακατατάξεις.

Το Λιμάνι του Πειραιά συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στους προορισμούς για 10η συνεχή χρονιά, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική άνοδο ως προς τις απο/επιβιβάσεις homeporting (από 354.398 το 2018 σε 410.512 το 2019, ήτοι ποσοστό αύξησης 15,83%).

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στα λιμάνια – προορισμούς της πρώτης εικοσάδας και κυρίως στα λιμάνια της Σαντορίνης, Σούδας (Χανίων), Ρόδου, Αγ. Νικολάου Κρήτης και Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Τα στοιχεία για τον Βόλο

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο Βόλος είχε το 2019 22 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 12.574 επιβάτες, το 2018 27 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 31.336 επιβάτες, το 2017 9 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 7.618 επιβάτες, το 2016 46 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 37.445 επιβάτες και το 2015 57 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 67.096 επιβάτες.

Ο Βόλος έρχεται 16ος στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το περασμένο έτος. Πρώτος σε αριθμό αφίξεων είναι ο Πειραιάς, ενώ ακολουθούν η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα, το Κατάκολο, η Ρόδος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κεφαλονιά, η Πάτμος, το Ναύπλιο, ο Αγ. Νικόλας, η Σύρος, η Μήλος και η Ζάκυνθος. Η Σκιάθος είναι 31η στην εν λόγω κατάταξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου