ΤΟΠΙΚΑ

«Μαζί για τον Βόλο»: Να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ ο Αχ. Μπέος για το έργο στην Καραμπατζάκη

μαζί-για-τον-βόλο-να-περιμένει-την-απ-224713

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» τοποθετείται με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, σχετικά με το έργο ανάπλασης που προωθεί στις Καραμπατζάκη-Ζάχου. Η δημοτική κίνηση επικρίνει την στάση του να ξεκινήσει το έργο προτού αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 10 Μαρτίου, κάνει λόγο για επιζήμια για την πόλη «μαγκιά», στηλιτεύει την στοχοποίηση όσων αντιδρούν στο έργο, ενώ τονίζει ότι είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές πρακτικές ανάδειξης των παρόχθιων περιοχώ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η σημερινή προαναγγελθείσα επίσκεψη του Δημάρχου στην Καραμπατζάκη αποτέλεσε στην ουσία έναρξη του έργου «ανάπλασης» και τα έργα της ύδρευσης έδωσαν το άλλοθι για την καταστροφή τμήματος του πεζοδρομίου και του πρασίνου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε 15 μέρες θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, παραβλέποντας ότι η σχετική συνεδρίαση του ΣτΕ θα γίνει στις 10 Μαρτίου. Η συνολική του στάση στο εν λόγω ζήτημα θέτει τρία σημεία:

Πρώτον, ο Δήμαρχος υιοθετεί μια στάση αμφισβήτησης της διακριτότητας των θεσμών. Αδιαφορεί για την απόφαση του ΣτΕ και γενικότερα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Δείχνει, δυστυχώς, ότι εμφορείται από μια αντίληψη υπέρβασης της λειτουργίας της και του ανεξάρτητου του χαρακτήρα της. Το να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τη Δικαιοσύνη, και άλλους θεσμικούς φορείς επειδή κάνουν τη δουλειά τους, δεν είναι πολιτικό κατόρθωμα. Αυτές οι πρακτικές προσβάλλουν το κύρος του θεσμού και δημιουργούν προβλήματα στην ίδια την πόλη και στους κατοίκους της. Άλλο η κριτική και άλλο η υπέρβαση.

Δεύτερον, συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη τακτική της αναζήτησης κάποιων υπονομευτών συμπολιτών μας, που έχουν στο «σατανικό» τους μυαλό το κακό της πόλης και λυμαίνονται την περιοχή. Αυτή η διχαστική ρητορική δεν προσφέρει στην πόλη, ούτε συμβάλλει στο διάλογο. Μπορεί να κατευθύνει την σκέψη του σε πιο παραγωγικές, για την πόλη, κατευθύνσεις, υποσχόμαστε ότι θα συνδράμουμε…

Τρίτον, είχε υποσχεθεί ότι θα μετατρέψει το Βόλο σε πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Να του επισημάνουμε, λοιπόν, ότι στην Ευρώπη η κυρίαρχη πρακτική είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του παρόχθιου περιβάλλοντος, κάτι που συμβαίνει και σε κοντινές μας πόλεις. Αντίθετα, το έργο που προωθείται, σχεδόν εμμονικά, μας γυρίζει δεκαετίες πίσω στη λογική της διαχείρισης των αστικών παρόχθιων περιοχών και της ποιότητας ζωής. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας σχετικά με το θέμα.

Τον καλούμε να εγκαταλείψει τη διχαστική ρητορική, να σεβαστεί τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να περιμένει την απόφασή του ΣτΕ, αλλά και να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα ζητήματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, πάνω στην πρότασή μας.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου