ΤΟΠΙΚΑ

Μνήμες Ολοκαυτώματος στον Βόλο

μνήμες-ολοκαυτώματος-στον-βόλο-226642

Εκδηλώσεις διοργανώνονται την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και την αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας

Με τη δέουσα επισημότητα τιμάται η εθνική ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος (2ας Νοεμβρίου με Ξενοφώντος) και ακολούθως στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας – Σποράδων και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου με τη στήριξη του Δήμου Βόλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού

Στο πλαίσιο της εθνικής μέρας μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων.

Μισή ώρα αργότερα, στις 11.30 το πρωί, ακολουθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Παρουσιάζουν η Ροσσάνα Πώποτα και ο Βίκτωρ Σακκής.

Η εκδήλωση αρχίζει με το άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ακολουθούν προσφωνήσεις από τους Κωνσταντίνο Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων και Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, σειρά έχει η ομιλία του συγγραφέα – δημοσιογράφου Πέτρου Τατσόπουλου με τίτλο «Ολοκαύτωμα: Μνήμη – Το τελευταίο ανάχωμα του ανθρωπισμού».

Στην εκδήλωση μνήμης συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Βόλου που παρουσιάζει μονόπρακτα του Μπέρτολντ Μπρεχτ και μουσικά δρώμενα με τίτλο «Εάν αυτό είναι οι άνθρωπος…». Τη διδασκαλία ρόλων ανέλαβε η φιλόλογος Αικατερίνη Κολλάτου και τη μουσική επιμέλεια οι καθηγητές μουσικής Ελένη Λεφάκη, Βασιλική Παπακωνσταντίνου και Πέπο Σαλέμ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με τον καταληκτικό λόγο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτογραφία της πρόσκλησης για τις εκδηλώσεις μνήμης προέρχεται από το εβραϊκό νεκροταφείο της Κρακοβίας και αποτυπώθηκε από τον φακό της καθηγήτριας του Γενικού Λυκείου Αγριάς, Αλεξάνδρας Μούρτζη. Η συγκλονιστική φωτογραφία του εξώφυλλου της πρόσκλησης είναι τεκμήριο μνήμης και συγκίνησης από την επίσκεψη μαθητών και καθηγητριών του Αουσβιτς, στο πλαίσιο του Πολιτικού Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων για μαθητές της α’ και β’ Λυκείου με τίτλο «Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία» που οργανώθηκε το σχολικό έτος 2018 – 2019 από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το μήνυμα που εξάγεται ως συμπέρασμα από τις παραπάνω δράσεις, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και, πάνω απ’ όλα, τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, συνοψίζεται στην φράση «ποτέ ξανά ολοκαύτωμα», που παραμένει ζωντανή στον χρόνο, για να μην ξεχνούν οι παλιότεροι και να θυμούνται οι επόμενες γενιές.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου