ΤΟΠΙΚΑ

Εκπτώσεις στις θεατρικές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

εκπτώσεις-στις-θεατρικές-παραγωγές-τ-226665

Τα προβλήματα των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων συζητήθηκαν σε συνάντηση με την υπουργό Λίνα Μενδώνη, που μίλησε για επανεκκίνηση

Θεατρικές παραγωγές με μόλις δύο ή τρεις ηθοποιούς, ακόμη και μονόπρακτα, που περιορίζονται αριθμητικά στο ελάχιστο του αριθμού των παραγωγών, μόλις τρεις τον χρόνο, όσες προβλέπει η σύμβαση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Βόλου με το Υπουργείο Πολιτισμού… Από τη θεατρική σκηνή στην πόλη απουσιάζουν μεγάλες παραγωγές λόγω υποχρηματοδότησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Ανδρέας Ζέρβας υπόψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη σε χθεσινή προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου για «το μέλλον και τις προοπτικές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.».

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε η κ. Μενδώνη πλαισιωμένη από συνεργάτες της, συμμετείχαν πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, αλλά και οι περιφερειάρχες.

Ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Ανδρέας Ζέρβας εστίασε στο οικονομικό «αγκάθι» για την ανάπτυξη των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που ήταν οι πρώτοι οργανισμοί που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, οι δαπάνες που αφορούν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. φαίνεται να είναι μεγάλες αλλά στην ουσία δεν αφορούν μόνο στη δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά στο τμήμα Θεάτρου, στο οποίο υπάγεται και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. , μαζί με το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι, τη διαχείριση θεάτρων (δύο θερινά και δύο κλειστά χειμερινά) και αιθουσών (τέσσερις αίθουσες), την παραχώρηση χώρων σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και δράσεις σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα της Διεύθυνσης Πολιτισμού (Τμήμα Μουσικής και Τμήμα Χορού).

Η οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορά σε μόλις 200 ευρώ για τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ, οι θεατρικές παραγωγές του οποίου περιορίζονται στο ελάχιστο, στις τρεις τον χρόνο και αυτές είναι με λίγους ηθοποιούς ακόμη και μονόπρακτα.

Ο κ. Ζέρβας έθεσε ζήτημα για τον όρο της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή σε παραστάσεις, είτε ως ηθοποιός, είτε ως σκηνοθέτης, παρά μόνο σε μία παραγωγή από τις τρεις, και που υποχρεώνει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να προσλαμβάνουν και σκηνοθέτη και ηθοποιό παραπάνω, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος.

Εθεσε επίσης ζήτημα για το ενδεχόμενο πρόσληψης των ηθοποιών για τις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με διαδικασίες πιο ευέλικτες οι οποίες θα επιτρέπουν την επιλογή προσώπων κατάλληλων για κάθε ρόλο κατά περίπτωση, ενώ τέθηκε θέμα και για τη συνεργασία με άλλες θεσσαλικές πόλεις. «Στη Θεσσαλία υπάρχουν δύο ΔΗΠΕΘΕ, του Βόλου και της Λάρισας. Εμείς θα θέλαμε να εδραιώσουμε σχέσεις συνεργασίας με τις πόλεις των Τρικάλων και της Καρδίτσας που δεν έχουν ΔΗΠΕΘΕ και να συνάψουμε προγραμματικές συμβάσεις ώστε να γίνονται περιοδείες και σε αυτές τις θεσσαλικές πόλεις αλλά και στα νησιά των Βορείων Σποράδων», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, η κ. Μενδώνη εμφανίστηκε θετική στην προοπτική αύξησης της χρηματοδότησης των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με στόχο την αναβάθμιση των θεατρικών παραγωγών τους, ενώ δεσμεύτηκε για την επανεκκίνησή τους στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί και καταγραφτεί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου