ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοποριακή για τον Βόλο χειρουργική επέμβαση

πρωτοποριακή-για-τον-βόλο-χειρουργικ-226811

Από τον επιμελητή α΄ νευροχειρουργό του Νοσοκομείου Νίκο Χαυτούρα – Πρώτη φορά εφαρμόστηκε στον Βόλο, με μηχάνημα που ενοικιάστηκε

Σε πρωτοποριακή επέμβαση, για τα δεδομένα του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, προχώρησε ο νευροχειρουργός, επιμελητής α’ Νικόλαος Χαυτούρας. Πέτυχε αφαίρεση όγκου από εγκέφαλο με νευροπλοήγηση και χρήση υπερηχητικού αναρροφητήρα. Ο μεγάλος όγκος σε εγκέφαλο ασθενή αφαιρέθηκε πλήρως. Μάλιστα, ο ασθενής παρουσιάζει πολύ καλή κλινική εικόνα και σήμερα αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το Νοσοκομείο και τη νευροχειρουργική κλινική.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρωτοποριακή για τα τοπικά δεδομένα επέμβαση έγινε στις 14 Ιανουαρίου. Το σύστημα της νευροπλοήγησης παραγγέλθηκε μετά από αίτημα του γιατρού σε εταιρεία που μισθώνει αντίστοιχα συστήματα στα νοσοκομειακά ιδρύματα προκειμένου να μπορούν οι γιατροί να φέρνουν εις πέρας δύσκολα χειρουργικά περιστατικά. «Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στον τομέα της νευροχειρουργικής», υπογράμμισε ο κ. Χαυτούρας τονίζοντας ότι η τεχνογνωσία υπάρχει, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ο εξοπλισμός στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή το σύστημα της νευροπλοήγησης διαθέτουν μόνο ένα με δύο ιδιωτικά ιατρικά κέντρα στην Ελλάδα και ίσως κανένα δημόσιο νοσοκομείο. Εμείς το παραγγείλαμε μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται, το αίτημα εγκρίθηκε και το εκμισθώσαμε για να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη δύσκολη επέμβαση. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα εκμίσθωσής του, ο ασθενής θα έπρεπε να απευθυνθεί σε πανεπιστημιακό ή ιδιωτικό ιατρικό κέντρο», σημείωσε ο κ. Χαυτούρας προσθέτοντας ότι επέμβαση με το σύστημα της νευροπλοήγησης έγινε για πρώτη φορά στον Βόλο.

Το κόστος της εκμίσθωσης του συστήματος νευροπλοήγησης, του υπερηχητικού αναρροφητήρα και συστήματος νευροπαρακολούθησης στοίχισε περί τις 5.000 ευρώ.

«Η επέμβαση πήγε πολύ καλά. Εγινε πλήρη αφαίρεση του όγκου δίχως νευρολογικό έλλειμμα, δίχως ο ασθενής να αντιμετωπίζει μετεγχειρητικά προβλήματα. Μάλιστα στη μετεγχειρητική εξέταση που του έγινε διαπιστώθηκε η πλήρης αφαίρεση του όγκου. Ο ασθενής παρουσιάζει πολύ καλή κλινική εικόνα και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα λάβει εξιτήριο», σημείωσε ο κ. Χαυτούρας.

Τι είναι η νευροπλοήγηση

Η νευροπλοήγηση, αναγνωρισμένη ως το επόμενο στάδιο εξέλιξης της στερεοτακτικής χειρουργικής, έχει ήδη μία σημαντική δράση σε μία ποικιλία νευροχειρουργικών επεμβάσεων.

Η νευροπλοήγηση, μία συλλογή (σετ) τεχνολογιών υποστηριζόμενων από ηλεκτρονικό υπολογιστή, βασίζεται στο καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η νευροπλοήγηση στον νευροχειρουργό είναι πολλές. Ο καλύτερος σχεδιασμός της κρανιοτομίας καθώς επίσης και η ακριβέστερη τροχιά της χειρουργικής επέμβασης, ειδικά για βλάβες που εδράζονται σε βαθιές δομές του εγκεφάλου, συνιστούν κάποιες από αυτές. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα συσχέτισης ενός εργαλείου στο χέρι του χειρουργού ή ενός εστιακού σημείου του μικροσκοπίου με τη θέση της απεικονιζόμενης παθολογίας του εγκεφάλου, σε πραγματικό χρόνο κατά τη φάση της χειρουργικής επέμβασης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το σύστημα της νευροπλοήγησης δεν είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σαν ρομπότ.

Αποτελώντας ένα επιπλέον εργαλείο, καθοδηγείται από το νευροχειρουργό σε όλη της φάση της χειρουργικής επέμβασης, με στόχο την πιο κομψή και πιο αποτελεσματική προσέγγιση νευροχειρουργικών βλαβών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου