ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα στη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία

σοβαρές-ελλείψεις-σε-φάρμακα-στη-μαγν-228168

Προβλήματα στην εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία

Με δυσκολία εκτελούν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας όπως και όλης της Θεσσαλίας τις ιατρικές συνταγές. Η προμήθεια φαρμάκων με το σταγονόμετρο από τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες έχει ως αποτέλεσμα η αγορά να μην καλύπτεται επαρκώς. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Ματσιόλης, ανέφερε ότι το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς.

Οι φαρμακοποιοί παρατηρούν ότι όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων, τόσο αυξάνονται οι ελλείψεις. «Αυξάνονται οι εξαγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, δεν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, αλλά και τις καρδιοπάθειες, τις παθήσεις του νευρικού συστήματος.

«Οι αποθήκες δεν μας εφοδιάζουν, ούτε οι εταιρείες. Υπάρχει κόσμος που αντιμετωπίζει Γολγοθά για να βρει τα φάρμακά του. Όλοι μας χρωστάμε φάρμακα στους ασθενείς. Σήμερα έχω περιστατικό με διαβήτη και δεν έχω να δώσει το φάρμακο. Πρέπει ο γιατρός να δώσει μία άλλη αγωγή», είπε ο κ. Ματσιόλης.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν πρόεδροι και από τις άλλες θεσσαλικές πόλεις, όπως σε Λάρισα και Τρίκαλα. Οι ελλείψεις υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κόσμος των φαρμακοποιών έχει κάνει τις προτάσεις του εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Ζητεί τη μείωση των εξαγωγών, ακόμη και την ακύρωση, καθώς υπάρχουν ελλείψεις. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογος Μαγνησίας έχει κάνει σχετικό διάβημα προς το υπουργείο Υγείας από πέρυσι και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση.

«Καθ’ όλη την περίοδο των μνημονικών επιλογών μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2010 και μετά τονίζαμε ότι υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο, η Πολιτεία επιτρέπει να αυξάνονται οι τιμές σε είδη που δεν συνταγογραφούνται και να μειώνονται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε ισχύ νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, η οποία φθάσει μεσοσταθμικά στο 3,5%.

Εξαντλήθηκαν τα αντιγριπικά εμβόλια

Ελλείψεις παρουσιάζονται και στα αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία εξαντλήθηκαν στο τέλος του 2019. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί ανησυχία στον κόσμο των φαρμακοποιών, καθώς η καμπάνια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε αποτέλεσμα και τα άτομα που έπρεπε να εμβολιαστούν ανταποκρίθηκαν. «Εχει εμπεδωθεί από τον κόσμο ότι τα εμβόλια προστατεύουν. Οι προσπάθειές μας σαν κλάδος έπιασαν τόπο. Φέτος φθάσαμε σε ένα μεγάλο νούμερο εμβολιασθέντων και αυτό μας ικανοποιεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανάγκης υπάρχουν ακόμη φαρμακεία που διαθέτουν αποθέματα αντιγριπικών εμβολίων, ενώ είναι θέμα χρόνου η προμήθεια των νέου τύπου εμβολίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου