ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

παράσταση-διαμαρτυρίας-στα-γραφεία-τ-228240

Από καθηγητές και δασκάλους, που αντιδρούν στο σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε παράταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προχώρησαν χθες από κοινού μέλη των διοικητικών συμβουλίων της τοπικής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δάσκαλοι και καθηγητές ανήμερα της πανελλαδικής κινητοποίησης στα Προπύλαια, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο Σωκράτη Σαβελίδη τού επέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας ενάντια στις διατάξεις που συνιστούν ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε οι εκπαιδευτικοί τάσσονται κατά της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ και των Κολεγίων και ενάντια στην ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης: «H κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη Bουλή νομοσχέδιο με νέες αρνητικές ρυθμίσεις που πλήττουν βάναυσα τη Δημόσια Εκπαίδευση. Προχωρά στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων. Αυτή η επαγγελματική εξίσωση υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση, οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των πανεπιστημίων και εμπορευματοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό.

Η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ. Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως με τον Ν. 4635/30-10-2019 έδωσε στα πτυχία ιδιωτικών κολλεγίων (μεταδευτεροβάθμιων σχολών) την επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ. Ο δρόμος από το παράθυρο άνοιξε. Τώρα τα πτυχία των κολεγίων θα θεωρούνται και τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών. Η κυβέρνηση παρακάμπτει πλαγίως το άρθρο 16 που δεν μπορεί να αλλάξει με συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης για να αποδώσει νέο πεδίο κερδοσκοπίας στην αγορά. Ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, επιχειρηματίες και σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία, κατασυκοφαντεί κι επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια εκπαίδευση και με κάθε ευκαιρία. Η χρηματοδότησή της μειώνεται στον προϋπολογισμό του 2020, σχολεία παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και φαντάροι διδάσκουν πληροφορική στην Κάσο».

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου