ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει στον Δήμο Βόλου η αρμοδιότητα της άρδευσης

επιστρέφει-στον-δήμο-βόλου-η-αρμοδιότ-229328

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια – Το αίτημα της επιστροφής θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Στον Δήμο Βόλου επιστρέφει η αρμοδιότητα της άρδευσης, η οποία περιήλθε στην ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ το 2015, οπότε και με αφορμή την ψήφιση κανονισμού είχαν εγερθεί πρωτοφανείς εντάσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Το αίτημα επιστροφής της άρδευσης στον Δήμο Βόλου που ανήκε αρχικά θα απευθύνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ προς το δημοτικό συμβούλιο Βόλου που θα έχει και τον τελικό λόγο για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Το 2015 με την εκχώρηση της δραστηριότητας από τον Δήμο Βόλου, όταν είχε επιχειρηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ η σύνταξη κανονισμού άρδευσης, που προβλέπει από τέλη άρδευσης, πρόστιμα για τους παραβάτες, περίοδο άρδευσης, καθορισμό υδρονομέων, καθαρισμό υδραυλάκων, αλλά και δημιουργία μητρώου καταναλωτών νερού άρδευσης, είχαν εγερθεί θυελλώδεις αντιδράσεις. Επεισόδια είχαν σημαδέψει τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης αλλά και του δημοτικού συμβουλίου που είχε κληθεί να τις επικυρώσει ενώ έγινε προσφυγή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας που πρόσφατα ακύρωσε τον κανονισμό για τυπικούς λόγους και επανυποβλήθηκε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

Τις ταραχώδεις συνεδριάσεις είχαν συνοδεύσει αποφάσεις τοπικών κοινοτήτων που ακολούθησαν το δρόμο του «αντάρτικου» και αποφάσισαν αυτοδιαχείριση στα χωριά τους.

Πέντε χρόνια αργότερα και παρά τις γενναίες μειώσεις στα τιμολόγια της άρδευσης που αποφασίστηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ, και που σύμφωνα με την τελευταία απόφαση αφορούν σε μειώσεις έως και 95%, το ταμείο είναι… μείον.

Οπως είχε αναφέρει σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της επιχείρησης Αχιλλέας Μπέος, μόνο για το 2018 υπάρχει οικονομική «τρύπα» στα ταμεία της επιχείρησης ύψους 300.000 ευρώ περίπου. Από τις δαπάνες ύψους 390.000 στις οποίες προχώρησε η ΔΕΥΑΜΒ για συντηρήσεις δικτύων, υδρονομείς κ.α. εισέπραξε μόλις 87.000 ευρώ. Είχε μάλιστα προαναγγείλει τη διάθεση της ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει σε εκχώρηση της αρμοδιότητας στις κατά τόπους τοπικές κοινότητες.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, και ελήφθη απόφαση να προταθεί η επιστροφή της άρδευσης στον Δήμο Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου