ΤΟΠΙΚΑ

Δημοπρατείται ξανά το έργο του δικτύου ύδρευσης σε Βόλο και Ν. Ιωνία

δημοπρατείται-ξανά-το-έργο-του-δικτύο-229435

Δύο ανάδοχοι για να προλάβουν την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, που εκπνέει τον Ιούλιο του 2021

Δημοπρατείται ξανά το επόμενο διάστημα το έργο, που αφορά στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Ν. Ιωνίας για την εξασφάλιση επαρκούς πόσιμου νερού. Το έργο, που έχει σταματήσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο και το οποίο είχε αναλάβει εργολάβος που κηρύχθηκε έκπτωτος, «σπάει» σε δύο εργολαβίες, μία για τον Βόλο και μία για τη Ν. Ιωνία. Αντί για ένας, την ολοκλήρωση του έργου θα αναλάβουν δύο εργολάβοι με στόχο να προλάβουν τις προθεσμίες του ευρωπαϊκού προγράμματος, που εκπνέει τον Ιούλιο του 2021.

Οι περιπέτειες για το έργο των 17 εκατ. ευρώ άρχισαν μόλις ξεκίνησαν εργασίες τα συνεργεία του εργολάβου. Οι ρυθμοί εξέλιξης του έργου ήταν αργοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το σύνολο των 120 χλμ. του δικτύου, έχουν εκτελεστεί, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, μόλις 8 χλμ.

Ο ανάδοχος με σειρά διαδικασιών κηρύχθηκε έκπτωτος και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αχιλλέας Μπέος είχε προαναγγείλει το «σπάσιμο» της εργολαβίας για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ εγκρίθηκαν τα τεύχη των δύο εργολαβιών και συγκεκριμένα για το τμήμα της Ν. Ιωνίας που είναι προϋπολογισμού 5,1 εκατ. ευρώ και για το τμήμα του Βόλου προϋπολογισμού 7,39 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την αντικατάσταση 95.500 μέτρων δικτύου ύδρευσης, με την κατασκευή 127.500 μέτρων νέου δικτύου, την αντικατάσταση 8.000 ιδιωτικών παροχών και τον αυτόματο έλεγχο λειτουργίας του νεοκατασκευαζόμενου δικτύου και την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος αυτομάτου ελέγχου του υδραγωγείου, κατά 18 νέων ζωνών ελέγχου.

Με το έργο αυτό που θα εξελιχθεί στο κέντρο του Βόλου (που οριοθετείται από τους χειμάρρους Αναυρο και Κραυσίνδωνα, την ακτογραμμή και την οδό Αναλήψεως) και στη Νέα Ιωνία (στην περιοχή η οποία περιμετρικά οριοθετείται από τις οδούς Ιερολοχιτών, Μάρκου Μπότσαρη, Μαιάνδρου, Βενιζέλου, Εθνικών Αγώνων, Ικάρων, Μανδηλαρά Νικηφόρου και Παρασκευοπούλου), θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αφανών διαρροών του παλιού δικτύου, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς υδροδότησης της πόλης με νερό καλής ποιότητας και θα περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία των γεωτρήσεων, ώστε το υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα στάνταρντ των κανόνων της αειφορίας.

Με το έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2021, αναμένεται η εξοικονόμηση 2,5 εκ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως, γεγονός που απομακρύνει σε ικανό βάθος χρόνου τα όποια προβλήματα υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος και γεννά πραγματικές συνθήκες οικονομικής πολιτικής στο τιμολόγιο του πόσιμου νερού.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ θα αποσταλεί προς έγκριση στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αναμένεται να δημοπρατηθεί το διάστημα μεταξύ 15 και 30 Μαρτίου.

Ανάδοχοι αναμένεται να προκύψουν και να υπογραφούν συμβάσεις έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2020.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου