ΤΟΠΙΚΑ

Αντίθετη η Σύγκλητος του Π.Θ. με την εξίσωση των πτυχίων Πανεπιστημίων και κολλεγίων

αντίθετη-η-σύγκλητος-του-π-θ-με-την-εξί-229635

Την αντίθεσή της εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά στην εξίσωση των πτυχίων των Πανεπιστημίων και των ιδιωτικών κολλεγίων.

Σε ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει την αντίθεσή της με τις διατάξεις του Άρθρου 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που αφορά την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ ως προς τον διορισμό τους στην Δημόσια Εκπαίδευση με εκείνα ιδιωτικών κολλεγίων. Το συγκεκριμένο άρθρο αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 16 του Συντάγματος, παρακάμπτει τα κριτήρια αξιοκρατίας και αριστείας βάσει των οποίων λειτουργούν και αξιολογούνται τα ΑΕΙ και εισάγονται οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων και πλήττει το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Περαιτέρω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαφωνεί με την επιχειρούμενη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση συνεπάγεται την μείωση των ήδη μειωμένων χρηματοδοτήσεων των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ σε περίοδο μάλιστα μεταμνημονιακής ανάκαμψης των δημοσιονομικών της χώρας. Η ενδεχόμενη μείωση των χαμηλών ήδη χρηματοδοτήσεων συνεπάγεται την αδυναμία των ιδρυμάτων να αντεπεξέλθουν στις άμεσες λειτουργικές τους δαπάνες, δεν συμβάλλει στη βελτίωση των επιδόσεων των πανεπιστημίων και συνεπώς θα είναι ιδιαιτέρως επιζήμια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου