ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες έγιναν ανάδοχοι παιδιών με αναπηρίες

βολιώτες-έγιναν-ανάδοχοι-παιδιών-με-α-230085

Βολιώτες γονείς με απόθεμα ψυχής και παιδιά με ευαισθησία ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα της χθεσινής εκδήλωσης κοπής πίτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με αναπηρίες, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ξενία Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκινητική στιγμή της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η απόδοση τιμής σε μητέρα – παράδειγμα προς μίμηση, τη φιλόλογο ειδικής αγωγής Ματούλα Νάνου και τον σύζυγό της Απόστολο Ζήση, μαθηματικό, εργαζόμενο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γονείς δύο παιδιών, οι οποίοι μεγάλωσαν την οικογένειά τους, ανοίγοντας την αγκαλιά τους σε δύο παιδιά με αναπηρίες.

Οι δύο επιστήμονες, που έχουν δύο βιολογικά παιδιά, τον Θωμά εργοθεραπευτή και τον Μιχάλη τελειόφοιτο πληροφορικής, έγιναν ανάδοχοι δύο ακόμη παιδιών με αναπηρίες, μέσω του θεσμού της μακροχρόνιας αναδοχής.

Εμφανώς συγκινημένη, η κ. Νάνου παρευρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση και μίλησε από καρδιάς για τη μεγάλη απόφαση και την αγάπη με την οποία η οικογένειά της αγκάλιασε δύο παιδιά με αναπηρίες, τον 10χρονο Φανούρη και την 5χρονη Μαρία.

«Εχω κοντά μου τον Φανούρη από 9 μηνών και τη Μαρία από 3 μηνών» ανέφερε η ευαισθητοποιημένη Βολιώτισσα, για να προσθέσει ότι έλαβε την απόφαση να γίνει ανάδοχη των δύο παιδιών, με την ολόθερμη συμπαράσταση του συζύγου και των βιολογικών της γιών. «Ολα τα παιδιά δικαιούνται τα έχουν οικογένεια. Τα δυσκολεμένα παιδιά, τα παιδιά με αναπηρία πρέπει να έχουν οπωσδήποτε οικογένεια. Δεν βοηθούνται εγκαταλελειμμένα. Χρειάζονται μια σειρά από παρεμβάσεις πέρα από την αγάπη που είναι απαραίτητη, ταξίδια, θεραπείες, δεν μπορούν να παραμένουν σε ιδρυματικό χώρο τα παιδιά αυτά. Για να εξελιχθούν χρειάζονται οικογένεια που να μπορεί να τα στηρίξει και αυτό ήταν που με έκανε να ασχοληθώ μαζί τους» τόνισε.

Η καρδιά της σκίρτησε από την πρώτη στιγμή στη θέα των εγκαταλειμμένων βρεφών και δεν δίστασε ούτε για μια στιγμή να τους προσφέρει απλόχερα την αγάπη της, ανοίγοντας διάπλατα την αγκαλιά της. Απευθυνόμενη στην τοπική κοινωνία υπογράμμισε: «Οσοι έχουν αγάπη ας ανοίξουν τις αγκαλιές τους για τα παιδιά αυτά και θα αποζημιωθούν, γιατί τα παιδιά αυτά είναι άγγελοι. Πέρα από τις δυσκολίες υπάρχουν και πάρα πολύ καλές στιγμές, στιγμές χαράς ανομολόγητης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον σύζυγό μου, την οικογένειά μου και ιδιαίτερα τα βιολογικά μου παιδιά» είπε.

Ευαισθησία για την αναπηρία

Η πρόεδρος του συλλόγου Ράνια Καρανικόλα εξήρε την πρωτοβουλία της κ. Νάνου και των μελών της οικογένειάς της, ενώ τη χαρακτήρισε «πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση» για να προσθέσει ότι «δείχνει μεγαλείο ψυχής, δείχνει περίσσευμα αγάπης, κάτι που στην εποχή μας σπανίζει».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αναπηρία και πρόσβαση στο μέλλον χωρίς εμπόδια» που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια, στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας ατόμων με αναπηρίες, με τα έργα που δημιούργησαν το 3ο και το 10ο νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, να πλαισιώνουν την εκδήλωση.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη του 3ου νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας Μαρία Καλιάφα και η Ελένη Καραδήμου εκ μέρους του 10ου νηπιαγωγείου Μελισσατίκων, υπογράμμισαν τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα με αναπηρία, σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, που όλοι έχουν θέση ισότιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου