ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρώτη δεκάδα με το μεγαλύτερο ύψος βροχής βρέθηκε το 2019 η Ζαγορά

στην-πρώτη-δεκάδα-με-το-μεγαλύτερο-ύψο-230818

Μεταξύ των δέκα περιοχών που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το 2019 κατατάσσεται η Ζαγορά, που βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο, μετά την πρωτιά που «κατέκτησε» το 2018.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σχετικά με τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2019, η Ζαγορά κατατάσσεται στην όγδοη θέση με 1918 χιλιοστά βροχής, με την Ασή Γωνιά Χανίων να καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανελλαδικά με 2896 χιλιοστά.

Πρωτιά στον κατάλογο των δέκα περιοχών της Ελλάδας με το μεγαλύτερο ύψος βροχής κατέλαβε, στο μεταξύ, η περιοχή της Ζαγοράς με 3.079 χιλιοστά στην διάρκεια του 2018, ενώ η μέγιστη ημερήσια βροχόπτωση, με 105 χιλιοστά, σημειώθηκε στη Ζαγορά στις 17 Ιουλίου του 2019.

Οι καταγραφές του meteo.gr είναι ενδεικτικές του μεγάλου ύψους βροχής που δέχτηκε η Ζαγορά, η περιοχή που έχει δοκιμαστεί κατ’ επανάληψη από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η Ζαγορά βρίσκεται δύο θέσεις πάνω από τη Στενή Ευβοίας, που κατατάχθηκε στην δέκατη θέση το 2019 με 1649 χιλιοστά βροχής και είναι μια από τις περιοχές που επίσης δοκιμάστηκαν σκληρά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ως προς τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στη χώρα το 2019, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες χρονιές, τα μεγαλύτερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην Κρήτη, ενώ και η πόλη της Αθήνας βίωσε μια από τις πιο βροχερές χρονιές των τελευταίων 15 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2019 η Κρήτη επηρεάστηκε από δύο ισχυρότατες κακοκαιρίες, τη Χιόνη και την Ωκεανίδα, με περισσότερα από 1.100 χιλιοστά βροχής να καταγράφονται για ολόκληρο τον μήνα σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά Χανίων. Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα όπου η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, με την ετήσια βροχόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης να υστερεί ακόμα και σε σχέση με τις Κυκλάδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου