ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος οι γκρίζες ζώνες στα πρόστιμα για εργατικές παραβάσεις

τέλος-οι-γκρίζες-ζώνες-στα-πρόστιμα-γι-231138

Μπαίνει «φρένο» στα υπερβολικά ποσά, που επιβάρυναν δυσανάλογα τις επιχειρήσεις

Στη διόρθωση των στρεβλώσεων και των γκρίζων ζωνών στην αγορά εργασίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν οι ανακατατάξεις στον κατάλογο των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, τη μερική απασχόληση, τις άδειες και τις υπερωρίες.

Με το νέο «ποινολόγιο» αφενός πλέον θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την επιβολή των προστίμων και αφετέρου μπαίνει φρένο στα υπερβολικά ποσά που επιβάρυναν δυσανάλογα ακόμη και μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.

Το νέο «ποινολόγιο» τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, με βάση τη νέα υπουργική απόφαση που βρίσκεται ήδη στα χέρια των 11 ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο και θα αποτελεί τον «μπούσουλα» λειτουργίας της υπηρεσίας.

«Η απόφαση αλλάζει άρδην το πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων για εκατοντάδες παραβάσεις όπως στέρηση αδείας, αδήλωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, διότι βασίζεται κατά κύριο λόγο στη βαρύτητα της παράβασης και στο πλήθος των θιγόμενων εργαζόμενων. Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ότι ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων, αποκλειστικά όμως μόνο όσων εργάζονται στον τόπο εργασίας που γίνεται ο έλεγχος, η επανειλημμένη επιβολή κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις, το καθεστώς απασχόλησης (πλήρης, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση) αλλά και η υπαιτιότητα (ο βαθμός ευθύνης για την τέλεση της παράβασης)», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το νέο πλαίσιο για τα επιβαλλόμενα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί τομή, διότι απαλείφονται στρεβλώσεις και αδικίες του συστήματος, δημιουργώντας ένα περιβάλλον δίκαιο και απλό, ταυτόχρονα όμως και αποτρεπτικό για μελλοντικές παραβάσεις, υποχρεώνοντας τους εργοδότες, μικρούς και μεγάλους, να ακολουθούν απαρεγκλίτως τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας», όπως λέει.

Το πλαίσιο των αλλαγών

Ειδικότερα μπαίνει τέλος στη δυνατότητα επιβολής διαφορετικών προστίμων σε ίδιας τάξης μεγέθους επιχειρήσεις λόγω των υποκειμενικών κριτηρίων που υιοθετούσε το προηγούμενο σύστημα και προκαλούσε σύγχυση για το τελικό ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Με βάση το προηγούμενο σύστημα, σε επιχείρηση με 15 εργαζομένους που δεν χορηγούσε κανονική άδεια σε 6 εργαζομένους της, μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο που κυμαινόταν από 6.000 έως 15.000 ευρώ, λόγω διαφορετικής υποκειμενικής κρίσης των Επιθεωρητών που διαμόρφωνε τελικά και το ύψος του προστίμου. Από την άλλη, ακόμη και αν η παράβαση αφορούσε ολόκληρο το προσωπικό της επιχείρησης το γεγονός ήταν αδιάφορο για το τελικό ύψος του προστίμου. Με το νέο σύστημα πλέον το πρόστιμο θα είναι συγκεκριμένου ποσού 900 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θίγεται και διαπιστωμένα δεν λαμβάνει την οφειλόμενη άδεια, χωρίς διακύμανση.

Επίσης διορθώνεται η δυσανάλογη επιβολή προστίμων σε σχέση με τη βαρύτητα της παράβασης και εξαλείφονται οι αντιφάσεις του προηγούμενου συστήματος. Ενώ για τη σοβαρότερη παράβαση της αδήλωτης εργασίας επιβαλλόταν και θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 € ανά εργαζόμενο, για τη μικρότερη παράβαση της υπερωριακής απασχόλησης, έστω και μιας ώρας, μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο ακόμη και 15.000 € ανά εργαζόμενο δηλωμένο με πλήρη απασχόληση. Αυτό με το νέο σύστημα θα εξαλειφθεί καθώς πλέον θα διαχωρίζεται η παράβαση για υπερεργασία από την παράβαση για υπερωρία.

Λαμβάνονται ακόμη μέτρα για την προστασία της μερικής απασχόλησης και επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε διαπίστωση απασχόλησης μερικώς απασχολουμένου σε διαφορετικό ωράριο από το δηλωθέν ωράριο.

Για παράδειγμα μέχρι σήμερα σε επιχείρηση δυναμικότητας 15 εργαζομένων για την παραπάνω παράβαση που αφορούσε έστω 5 εργαζόμενους της, μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο που κυμαινόταν από 6.000 έως 15.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα σε επιχείρηση ίδιας δυναμικότητας για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο από τους 5 σε διαφορετικό ωράριο εργασίας χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διατυπώσεις επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ (περίπτωση μερικής απασχόλησης) ή 3.000 ευρώ (περίπτωση πλήρους απασχόλησης).

Τέλος όσον αφορά την προστασία ειδικών κατηγοριών εργαζομένων (μητέρες, ανήλικοι, έγκυοι, με το προηγούμενο σύστημα σε περίπτωση μη χορήγησης σε μία μητέρα της άδεια μητρότητας επιβαλλόταν πρόστιμο από 1.500 έως 3.000 ευρώ όταν η επιχείρηση ήταν μικρή, από 3.000 έως 7.500 αν ήταν μεσαία ή μεγάλη και 7.500 έως 15.000 αν ήταν πολύ μεγάλη, ενώ με το νέο σύστημα προσδιορίζεται συγκεκριμένο πρόστιμο 4.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη παράβαση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου