ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις αποτεφρώσεις νεκρών Βολιωτών

τρεις-αποτεφρώσεις-νεκρών-βολιωτών-231263

Στους 3,5 μήνες λειτουργίας του πρώτου στην Ελλάδα αποτεφρωτηρίου στην περιοχή της Ριτσώνας

Τέλος στη μετά θάνατον ταλαιπωρία με ταξίδια στο εξωτερικό συγγενών νεκρών Βολιωτών έβαλε η λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα αποτεφρωτηρίου, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Ριτσώνας Ευβοίας. Στους 3,5 μήνες λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν τρεις αποτεφρώσεις νεκρών, ενώ έγινε και αποτέφρωση οστών εκταφής.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να επιλέξει καύση μετά τον θάνατό του, λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Αγγελέτος, ο πρόεδρος της Ενωσης Γραφείων Τελετών Ελλάδος, η οποία στάθηκε στο πλευρό της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης και στις προσπάθειες που κατέβαλε για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν από εκκλησιαστικούς κύκλους.

Μέχρι πρότινος οι Βολιώτες αναγκάζονταν να επισκέπτονται τη Βουλγαρία για να σεβαστούν και να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των νεκρών τους για καύση. Ο κ. Αγγελέτος λέει ότι «τώρα οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και η αποτέφρωση γίνεται χωρίς ταλαιπωρία εν μέσω πένθους», επισημαίνει.

Η αποτέφρωση νεκρών στην Ριτσώνα στοιχίζει από 2.500 ευρώ και άνω ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχονται. «Ο κόσμος ζητεί πληροφορίες συνεχώς προκειμένου να αποφύγει τη ψυχοφθόρα διαδικασία της εκταφής και της μεταφοράς οστών σε οστεοφυλάκια στα κοιμητήρια. Σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει ζήτηση και για την καύση των οστών», προσθέτει ακόμη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης και του αποτεφρωτηρίου, Αντώνης Αλακιώτης, λέει ότι η αποτέφρωση νεκρών ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα με αναφορές στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Ο Αχιλλέας αποτεφρώθηκε. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι έγινε καύση όλων των ηρώων που έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Ακόμη, ο Σόλων ο Αθηναίος ζήτησε μετά τον θάνατό του να καεί, ενώ αποτεφρώθηκε επίσης ο εθνάρχης των Ελλήνων Φίλιππος, που ένωσε τις πόλεις κράτη. Η τεφροδόχος λάρνακα του Φιλίππου βρέθηκε στη Βεργίνα.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος επισημαίνει ότι η αποτέφρωση στον χριστιανικό κόσμο ξεκίνησε από το 1890 από τη Γαλλία και την Ιταλία κυρίως για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί γύρω από τα νεκροταφεία. Επεκτάθηκε σε Αμερική, Αγγλία, άλλες ευρωπαϊκές χριστιανικές χώρες και λόγω της αστυφιλίας έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις.

Σήμερα τόσο στην Ευρώπη, όσο στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστρία εφαρμόζεται στο 50% των θανάτων.

Αντίθετα, στη χώρα μας η αποτέφρωση άργησε ιδιαίτερα, ενώ είναι μικρή η ανταπόκριση του κόσμου, κοντά στο 1%, καθώς τα ταφικά έθιμα αλλάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι περισσότερες αποτεφρώσεις στην Ελλάδα αφορούν σε αλλοδαπούς που κατοικούν μόνιμα στη χώρα.

Η διαδικασία

Η οικογένεια το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να δηλώσει στο γραφείο τελετών ότι επιθυμεί η σορός να αποτεφρωθεί. Τότε το γραφείο τελετών θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και θα επικοινωνήσει με το αποτεφρωτήριο.

Στα έγραφα που χρειάζονται, για την περίπτωση της καύσης απαιτείται επιπλέον και μια βεβαίωση ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση (κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό), ωστόσο και αυτό είναι κάτι που αναλαμβάνει να διευθετήσει το γραφείο τελετών.

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας διαθέτει δυο κλιβάνους και στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να γίνουν μέχρι και δέκα αποτεφρώσεις. Η κάθε μία διαρκεί 75 λεπτά. Αφού περάσουν περίπου δύο ώρες, οι συγγενείς παραλαμβάνουν την τέφρα του αγαπημένου τους, στην τεφροδόχο που έχουν επιλέξει.

Ακόμη παρέχει η δυνατότητα της αποτέφρωσης οστών από τις εκταφές, τα οποία οι οικογένειες υποχρεούνται να πληρώνουν για τη φύλαξή τους στα νεκροταφεία. Με βάση το νόμο μπορούν αντί να πληρώνουν την παραμονή στα νεκροταφείο να αναθέσουν στο γραφείο τελετών τη μεταφορά και την αποτέφρωση. Την τέφρα μπορεί να τη θάψει κανείς σε ιδιωτικό χώρο, να τη ρίξει στη θάλασσα, να τη διασπείρει στη φύση ή όπου αλλού θέλει.

Για κάθε αποτέφρωση οστών εκδίδεται πιστοποιητικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει η οικογένεια για κάθε χρήση. Επίσης, υπάρχει βάση δεδομένων με αυστηρή εφαρμογή τω προσωπικών δεδομένων.

Η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης

Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1997 από τους Αντώνη Αλακιώτη, Βασιλική Βερυκάκη (τ. Δήμαρχο Αγ. Δημητρίου Αττικής), Γιάννη Ρέγγα (τ. αντιδήμαρχο Ζωγράφου), Susanne N. Vlassis Helms, Γιώργο Βλάση, Ελισάβετ Παναγούλια με το όνομα “Επιτροπή για το δικαίωμα της αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα”.
Ο άνθρωπος που ενέπνευσε και ενεργοποίησε αυτή τη προσπάθεια ήταν ο Παύλος Μοσχίδης, ο οποίος το 1996 ζήτησε την αποτέφρωση της σορού του.
Στην πορεία και μετά την επίτευξη του αρχικού στόχου που ήταν η θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει την αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα, μετονομαστήκαμε σε Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης, με το ίδιο όνομα που λειτουργούν οι περισσότερες αντίστοιχες οργανώσεις στον κόσμο.

Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης (I.C.F.) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αποτέφρωσης (E.C.N.). Είναι μια εταιρεία αστική μη κερδοσκοπική που αποτελείται από μέλη-μετόχους, φίλους και επίτιμα μέλη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου